Zaterdag 02/07/2022

ReportageNMBS

Grote drukte op weg naar de kust: ‘Dit is schuldig verzuim’

Lang niet iedereen had het geluk richting kust te kunnen sporen. Beeld Wouter Van Vooren
Lang niet iedereen had het geluk richting kust te kunnen sporen.Beeld Wouter Van Vooren

Met de trein naar Oostende... dachten heel wat mensen, op de eerste echte lentedag van het jaar. Kustburgemeesters vinden dat de NMBS de grote toevloed had moeten zien aankomen. ‘Hoeveel alarmsignalen heb je nodig?’

Jorn Lelong

“U wilt naar Brugge? Neem dan maar de omnibus mevrouw, want ik weet niet of u snel op deze trein zult geraken. Het is bovendien ook een pak veiliger”, spreekt een securityofficial een gehaaste oudere dame toe. Het is iets na twaalven in het station Gent-Sint-Pieters, en er heerst een drukte vanjewelste. Werden de plannen van eventuele kustgangers gisteren nog in de kiem gesmoord door de stakingen, dan moest vandaag de schade maar ingehaald worden.

Met de aangekondigde lentetemperaturen had de NMBS snel door dat een hele menigte de strandslippers en badhanddoeken ging bovenhalen. Al in Luik was het over de koppen lopen aan de perrons op weg naar zee. De kusttrein via Brussel was zelfs voor 130 procent bezet. “En dan moeten nog heel wat stations op weg naar zee volgen. Dus hebben we maatregelen moeten nemen”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Zo legde de NMBS reservetreinen in om de menigte te spreiden en raadde ze af om nog naar de kust te vertrekken. In de stations ging de NMBS ‘kanaliseren’. “Als de trein in Brussel stampvol zit, heeft het geen zin om een massa mensen op de perrons in Gent te laten wachten. Dus dan schat je hoeveel mensen in Gent afstappen, en laat je eenzelfde aantal toe op de perrons”, zegt Crols.

Aanschuiven voor een plekje op de perrons in Gent-Sint-Pieters. Beeld Wouter Van Vooren
Aanschuiven voor een plekje op de perrons in Gent-Sint-Pieters.Beeld Wouter Van Vooren

Daardoor stonden op het gelijkvloers van Gent-Sint-Pieters tegen de middag al een driehonderdtal enthousiastelingen ongeduldig in de rij te wachten, nog voor officials hen toegang tot de perrons konden verlenen. Denk je de stellingen, die de achterkant van het station al sinds mensenheugenis decoreren, even weg, en je waant je eerder in de vertrekhal van Zaventem dan in de Arteveldestad.

Daar hadden Charlotte (17) en Sebastiaan (17), een jong koppel, niet op gerekend. “Toen we hoorden dat de school de week voor de vakantie gesloten werd, hebben we niet lang getwijfeld en meteen een hotel in Oostende geboekt”, vertelt Charlotte. “Toen wisten we zelfs nog niet dat het zo’n mooi weer zou worden, dus dat was een leuke verrassing. Maar als ik die massa mensen voor ons zie, is de goesting toch al wat minder. Ik hoop dat de treinen niet bomvol zitten, want dat lijkt me toch wat onveilig. Gelukkig hebben we twee dagen de tijd, dus als we iets later aankomen, is het niet zo erg.”

Voor de dagtrippers zijn de lange wachttijden een groter probleem. Enkelen gaan klagen bij de security, omdat ze al tweeënhalf uur in de rij staan te zweten. Lang niet iedereen trekt bovendien naar de kust om een eerste kleurtje op te doen. “Ik moet gewoon naar een verjaardag van een vriendin”, zegt Agnes (59). “Dat het weer vandaag zo’n drukte op de been brengt, komt mij dus niet zo goed uit. Ik hoop gewoon dat ik nog op tijd ben, want ik begin ervoor te vrezen.”

Druktebarometer

De roltrap naar de perrons voelt een beetje als de achtbaan die je eindelijk mag bestijgen, nadat je een veelvoud van de duur van het ritje in de wachtrij mocht vertoeven. Opvallend genoeg is bij het instappen in de trein het moeilijkste ook voorbij, want alle kustgemeenten kleurden op de druktebarometer gewoon groen. “Dat is vooral te danken aan de autobestuurders, die in groten getale zijn weggebleven", zegt Bart Tommelein (Open Vld), burgemeester van Oostende. “Zelfs op het drukste moment waren de parkings nooit meer dan 70 procent bezet. Het was dus drukker in de stations dan aan de kust zelf. ”

Volgens Tommelein viel die toevloed in de stations nochtans te vermijden. “Iedereen wist dat het goed weer ging zijn. En dan weet je dat nog honderdduizenden mensen hun gratis treinreizen hadden op hun railpass. Komt daar nog bij dat de nieuwe treinmaatregelen, waarbij mensen alleen aan het raam mogen zitten, nog niet in voege zijn, terwijl de paasvakantie wel vervroegd is. Hoeveel alarmsignalen heb je eigenlijk nodig?”

Net als West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) vraagt Tommelein al langer om de railpasses uit te stellen tot de grootste coronaproblemen achter de rug zijn. Dat de NMBS ook nog geen reservatiesysteem heeft uitgewerkt, kan er al helemaal niet in. “Nu komen mensen toe in het station, om dan te moeten vaststellen dat ze geen plek meer hebben. En tegelijk worden kustgemeenten overspoeld. Dat de NMBS na zoveel maanden nog geen systeem heeft dat aangeeft hoe druk het zal worden, vind ik echt schuldig verzuim”, zegt Tommelein.

In de Kamercommissie Mobiliteit ging minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) niet echt in op de vraag om een reservatiesysteem. Volgens Gilkinet zou de raamregel vanaf zaterdag, samen met eerder uitgewerkte maatregelen, voldoende moeten zijn om reizigers in goede banen te leiden. Ook Tommelein ziet het met de paasvakantie wel goedkomen. “Tegen dan rijden de treinen slechts op 50 procent capaciteit en vallen de railpasses weg. Maar ik vrees wel dat er morgen nog een moeilijke dag volgt.”

De NMBS neemt zich voor om woensdag onder andere met extra officials de toevloed naar de kust in toom te houden. “Maar reizigers hebben ook een individuele verantwoordelijkheid. Als je de perrons bomvol ziet staan, moet je misschien toch denken: dan maar een andere bestemming”, zegt Crols.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234