Woensdag 12/05/2021

Update

Grote drugszaak uitgesteld wegens te weinig veiligheidspersoneel

Archiefbeeld. Beeld Photo News
Archiefbeeld.Beeld Photo News

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vandaag een drugszaak met zestien verdachten niet kunnen behandelen omdat er onvoldoende leden van het veiligheidskorps aanwezig waren om de gedetineerde verdachten naar de zittingszaal te brengen. Nochtans was de zaak vorige week ook al uitgesteld, om exact dezelfde reden. Zowel de rechtbank als de advocaten van de verdachten toonden zich bijzonder ontstemd. Volgens het veiligheidskorps is de aanslepende zitting van het Brusselse assisenhof mee verantwoordelijk voor de situatie van vandaag.

De zestien verdachten, voornamelijk Dominicanen en Guineeërs, maakten volgens het Brusselse parket deel uit van een criminele organisatie die tussen maart 2015 en november 2016 53 drugtransporten zouden hebben uitgevoerd. Leden van de organisatie ronselden in Brussel drugkoeriers die vervolgens naar de Dominicaanse Republiek werden gestuurd. Daar kregen ze drugs, die ze vervolgens moesten transporteren naar Tenerife, Duitsland en Zwitserland. De winst die de organisatie met de transporten maakte, is zo groot dat het parket verschillende honderdduizenden euro's wil laten verbeurdverklaren.

De zaak stond vorige week vrijdag al op de rol, maar moest toen uitgesteld worden omdat de gedetineerden niet naar de zittingszaal konden gebracht worden door een gebrek aan personeel bij het veiligheidskorps. Vandaag zou het parket dan toch vorderen, maar om 11.30 uur kwam het nieuws dat hetzelfde probleem zich opnieuw voordeed. De zaak werd dan maar uitgesteld naar 1 september, tot ongenoegen van de rechtbank en de advocaten.

"Dit is niet te geloven", klonk het bij de advocaten. "Dit kan enkel in Brussel, nergens anders in België of Europa doen dit soort problemen zich voor."

Diezelfde advocaten hadden ook al weinig begrip voor het feit dat het parket een politieman als tolk had opgeroepen. "We hopen dat dit voor de volgende zitting, in september, niet opnieuw gebeurt."

Aanslepend assisenproces

Bronnen binnen het veiligheidskorps verwijzen naar het aanslepende proces voor het Brusselse assisenhof als een van de verklaringen voor het probleem dat zich vandaag voordeed. Dat proces had al lang afgelopen moeten zijn, maar liep herhaaldelijk vertraging op.

"Bovendien heeft de zitting van donderdag geduurd tot 2 uur 's nachts", zeggen de leden van het veiligheidskorps die Belga kon spreken. "Onze mensen die in de zaal voor de veiligheid zorgden, hebben de nacht doorgebracht op het Justitiepaleis en werken vandaag verder, maar de mensen die voor het transport van de beschuldigden zorgden, zijn afgelopen nacht na de zitting naar huis gegaan. Zij hebben recht op 11 uur rust en ontbraken dus deze voormiddag. Bovendien zijn er een aantal zieken, zodat er vijftien mensen minder zijn dan nodig."

De federale politie kon vandaag ook geen versterking leveren, zeggen de bronnen binnen het veiligheidskorps. "Anderzijds is het ook wel zo dat de rechtbank ons gevraagd had wanneer ze dat drugsproces het best zouden organiseren om dit soort problemen te vermijden. Wij hadden daarop geantwoord om geen zitting te houden op woensdag of vrijdag, maar op dinsdag of donderdag. Als dat proces dan toch gepland wordt op een vrijdag, de laatste dag voor het gerechtelijk verlof begint..."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234