Donderdag 24/06/2021

Grote drie van de G20: groei, banken en klimaat

Het akkoord dat de G20-landen in Brisbane bereikten, moet in de eerste plaats de wereldeconomie een duwtje in de rug geven. Verder was er aandacht voor de bankenregulering, belastingontwijking en ook voor het klimaat.

Met een pakket van in totaal achthonderd maatregelen moet een extra groei van de wereldeconomie van 2,1 procent worden bewerkstelligd. Hierover hebben de G20-landen in Brisbane een akkoord gesloten. Er zal extra worden geïnvesteerd in met name de infrastructuur, de concurrentie zal worden bevorderd en handelsbelemmeringen zullen verdwijnen. Tot de concrete punten behoren onder meer hervormingen van de arbeidsmarkt, herziening van wetgeving voor arbeidsomstandigheden, verruiming van ouderschapsverlof en liberalisering van collegegelden.

Doel is onder meer 100 miljoen vrouwen extra in het arbeidsproces in te schakelen tegen 2025. Ook wordt speciale aandacht geschonken aan jeugdwerkloosheid. Maar concrete maatregelen daarvoor zullen pas in 2015 worden afgesproken, op de volgende G20-top in Turkije.

Onder druk van de VS en de EU is, tegen de wens van de gastheer Australië, ook aandacht besteed aan de klimaatverandering, hoewel dat punt formeel niet op de agenda stond. Er wordt opgeroepen tot verdere financiële steun aan het Groene Klimaatfonds, waarvoor de VS en Japan al samen 5,7 miljard dollar (4,5 miljard euro) toegezegden.

Bondskanselier Angela Merkel prees na afloop vooral de voortgang over de bankregulering en de vrijhandel. "De systeembanken, de dertig grootste, zijn nu wereldwijd gereguleerd. Bij een volgende crisis draait de belastingbetaler niet voor de kosten op. In 2016 moet er ook regulering zijn voor 'schaduwbanken' zoals hedgefondsen."

In de nasleep van Lux Leaks kwam tijdens de bijeenkomst van de G20 ook de belastingproblematiek op tafel. In hun slotverklaring beloven de G20-landen actie om tot een eerlijker internationaal belastingsysteem te komen. Op die manier willen ze de inkomsten van de afzonderlijke landen verzekeren. Winsten moeten belast worden in het land waar de economische activiteit die voor die winst zorgt, zich situeert, en waar meerwaarde wordt gecreëerd. Om dossiers zoals dat van Lux Leaks in de toekomst te vermijden, stelt de G20 zijn hoop op de Common Reporting Standard (CRS). Die regeling vraagt financiële instellingen om hun klanten te identificeren. Zo kan men makkelijk na gaan in welk land ze belastingplichtig zijn. Tegen 2017 of ten laatste eind 2018 willen de G20-landen die informatie automatisch met elkaar gaan uitwisselen om zo belastingontduiking tegen te gaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234