Dinsdag 24/11/2020

Grote chefs moeten bijklussen

Toen de grote Franse chef Michel Guérard (de 'uitvinder' van de cuisine minceur) in de jaren negentig bereide gerechten maakte voor het diepsvriesmerk Findus, werd daar binnen de sector nogal neerbuigend over gedaan. Sindsdien is er veel veranderd. Driesterrenkoks vinden zich allang niet meer te goed om met de agro-alimentaire industrie samen te werken. Georges Blanc verkoopt wortelsoep in flessen, Paul Bocuse kookt voor Disneyworld, Joël Robuchon maakt puree met eend voor Fleury-Michon, en zelfs Alain Senderens maakt bereide gerechten. Bovendien kun je in nagenoeg elk toprestaurant tegenwoordig producten mee naar huis nemen: de olijfolie, de jam of de jerez-azijn staat uitgestald bij de ingang.

In 2000 bracht Delhaize, in samenwerking met Hot Cuisine/Carestel, de eerste bereide gerechten van Pierre Wynants, Comme Chez Soi (HHH), in de winkel. Voor de Belgische gastronomie was dat toen een kleine revolutie, en de vraag werd gesteld waarom Wynants het deed. De chef vertelde me toen: "Het wordt steeds moeilijker om een sterrenzaak leefbaar te houden. Het personeel wordt almaar duurder, de wettelijke werkweek verkort, waardoor we ofwel nog bij moeten aanwerven, ofwel een bijkomende dag sluiten. Collega's openen bistro's, een tweede of een derde restaurant, ze koken op cruises of weet ik veel. Ik heb gekozen voor iets waarvoor ik niet te vaak afwezig zou moeten zijn in mijn zaak."

De gerechten van Comme Chez Soi behoren momenteel tot de bestverkochte bij Delhaize. Na Wynants volgde in 2000 Yves Mattagne, nu de kampioen van de visgerechten, Noon (Thais), Wout Bru (Provence), Ming Dynasty (Chinees), Christer Elfving (Absoluut Zweeds) en Peter De Clercq (barbecue).

Met Frank Fol is nooit over bereide gerechten onderhandeld, zegt Michel Lecompte van Delhaize, "maar we verkopen van hem wel légumaises, een assortiment sausen op basis van groenten." (AG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234