Zondag 23/02/2020

"Grote beloften zijn test voor federale overheid"

Charles PicquéBeeld BELGA

Het Brussels parlement hield vandaag een uitgebreid debat over veiligheid en geweld op het openbaar vervoer, een thema waarvoor veel parlementsleden uit eigen ervaring konden putten. "De beloften die we kregen zijn een test voor de federale overheid. We zullen zien of ze worden nagekomen", zei Brussels minister-president Charles Picqué ten besluit.

"Ik heb een veiligheidsagent gesproken die zijn eigen kinderen niet met tram, bus of metro durft te laten rijden", sprak Fouad Ahidar (sp.a) deze voormiddag in het Brussels parlement. "Ik zag vorige week een man urineren in metrostation Simonis, de twee aanwezige veiligheidsagenten haastten zich de andere richting uit", zei Annemie Maes (Groen).

De meeste Brusselse parlementsleden konden uit eerste hand vertellen over de problemen op het openbaar vervoersnet. Een probleem dat kadert in een bredere Brusselse impasse. Onder meer Céline Delforge van Ecolo en Paul De Ridder van N-VA benadrukten dat het incident met de supervisor van de MIVB niet zozeer een zaak is van geweld op het openbaar vervoer, maar een geval van verkeersagressie.

Meer blauw op straat
De meeste fracties waren het erover eens dat er meer agenten moeten komen in Brussel. "Ik hoor zelfs de groenen al pleiten voor meer blauw op straat", stelde Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang vast. "Doch, meer politie staat niet de facto gelijk aan meer veiligheid", was te horen bij sp.a. Dat leidde tot een felle discussie met de Franstalige socialisten, die het niet langer pikken dat de politie met de vinger wordt gewezen. "De daders waren bijzonder snel gevat", aldus een rood aangelopen Philippe Close.

Onder meer CD&V en N-VA zijn ervan overtuigd dat het probleem enkel bij de wortels kan worden aangepakt. "We moeten nadenken over een fundamenteel beleid van opvoedingsbijstand", zei Walter Vandenbossche van CD&V. "Ook de illegale economieën moeten worden aangepakt. Opleiding en tewerkstelling vormen de sleutel."

Viviane Teitelbaum van MR vond het ongehoord dat reizigers verstoken bleven van informatie over de werkonderbreking en nagenoeg een week zonder vervoer zaten. "Waarom werden ze niet persoonlijk opgevangen en geïnformeerd in de stations?", vroeg ze. Minister van Vervoer Brigitte Grouwels liet verstaan sterk te hebben aangedrongen om het werk te hervatten. Op de informatie viel volgens haar weinig aan te merken. "We hebben gewaarschuwd via de website, Facebook, Twitter, affiches en speakers in de stations."

Test voor federale overheid
Minister-president Charles Picqué besloot het debat met te stellen dat de beloften van de federale regering een belangrijke test zullen vormen. "We zullen zien of ze dit keer worden nagekomen." Picqué geeft wel toe dat de politie in Brussel niet altijd even bereikbaar is voor de bevolking. "Sinds de politiehervorming staan de agenten minder dicht bij de Brusselaars."

Het voornaamste wapen tegen de onveiligheid wordt de 30 miljoen euro die de Brusselse regering is toegezegd in het BHV-akkoord. "Dat geld zal worden besteed aan de betaling van de extra agenten, aan de rekruteringsprocedure en aan opleiding", was vrijdag te horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234