Vrijdag 24/05/2019

Aanrandingen Keulen

Gros verdachten massa-aanranding Keulen geen vluchtelingen

Op dit plein in Keulen vond de massa-aanranding plaats op oudejaarsnacht. Beeld EPA

Het gros van de verdachten van de massa-aanranding op oudejaarsnacht in Keulen komen maar uit twee landen: Algerije en Marokko. Dat blijkt uit het Duitse politieonderzoek tot dusver. Vluchtelingen waren er amper of niet bij betrokken.

Voor velen leek het onomstotelijk bewezen: vluchtelingen hadden zich op oudejaarsavond massaal schulden gemaakt aan aanrandingen en vergaande handtastelijkheden. Het politieonderzoek naar de feiten wijst nu in een andere richting. Van de 58 verdachten zijn er slechts drie afkomstig uit een oorlogsgebied, zo zegt hoofdofficier van justitie Ulrich Bremer tegen de Duitse krant Die Welt. Onder de verdachten zijn er 25 Algerijnen, 21 Marokkanen en drie Tunesiërs. Daarnaast nog drie Duitsers en twee Syriërs. De overige verdachten zijn afkomstig uit Irak, Libië, Iran en Montenegro. Een aantal van de verdachten is minderjarig.

"De politie heeft tot nu toe meer dan driehonderd mensen ondervraagd met betrekking tot de aanrandingen. Daarnaast is meer dan 590 uur aan videomateriaal in beslag genomen en werden via telefoongegevens 1,1 miljoen bewegingspatronen geanalyseerd", aldus hoofdofficier Bremer in Die Welt. Het aantal aangiften dat in behandeling is, staat nu op 1054. Daarvan gaat het in 454 gevallen om seksueel geweld, de overige 600 aangiften hebben betrekking op onder andere diefstal en beroving. De onderzoeksresultaten bevestigen het vermoeden dat de daden vooral zijn gepleegd door beruchte bendes van Noord-Afrikaanse jongeren.

Anonieme bronnen

Anonieme politiebronnen hadden in januari in Duitse media gezegd dat de meeste daders Syriërs waren die nog maar kort in Duitsland verbleven. De politiechef zou opzettelijk de afkomst van de daders verborgen hebben gehouden.

Ook was het volgens die anonieme politiebronnen de daders hoofdzakelijk om de aanrandingen te doen en niet om de berovingen. Ook dat blijkt nu niet het geval te zijn. Op dit moment zijn dertien mensen in hechtenis genomen voor hun aandeel in de gebeurtenissen van oudjaarsnacht. Daarvan worden er vijf verdacht van een seksueel misdrijf, in de overige gevallen gaat het om diefstal, mishandeling, heling en verzet tegen de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.