Donderdag 24/06/2021

Grootste parlementsverkiezingen ter wereld duren tot 13 mei en kunnen alle kanten uit

714 miljoen Indiërs naar stembus

In vijf fasen tussen vandaag en 13 mei brengen 714 miljoen Indiase kiezers hun stem uit in bijna 830.000 kiesbureaus. Meer dan 2 miljoen agenten moet erop toezien dat de stembusgang, waaraan meer dan 1.000 partijen deelnemen, vreedzaam verloopt. In het Lagerhuis zijn 543 zetels verkiesbaar.

DOOR Catherine Vuylsteke

NEW DELHI l Zowel de zittende Congresspartij als de hindoenationalistische BJP vrezen dat de regionale partijen zich als derde front zouden verenigen, hen naar de oppositie verwijzend.

Bij de laatste parlementsverkiezingen, in 2004, wist Congress 26,7 procent van de kiezers te overtuigen, terwijl de BJP 22 procent van de stemmen kreeg. Iets minder dan zes op de tien kiesgerechtigden ging toen stemmen. "Maar wat nu vooral opvalt", zegt Kris Peeraer, auteur van India, ontmoetingen met de tijd, "is dat weinigen zich aan prognoses durven wagen. Het kan alle kanten uit. Vooral ook het feit dat de regionale allianties die beide partijen wel moeten aangaan, niet voorafgaandelijk vastliggen, doet vrezen dat er nogal opportunistisch zal worden beslist, wat de hele trade-off na dat de uitslag bekendraakt, nog veel scherper zal stellen."

Premier Manmohan Singh onderstreept dat de globale economische crisis zijn land minder treft dan bijvoorbeeld China, omdat de economie veel minder is aangewezen op export en de banken al in de jaren zeventig werden genationaliseerd door toenmalig premier Indira Gandhi. Waar draaien deze verkiezingen volgens u dan om?

"In de jaren tachtig al zeiden veel Indiase politici dat als het de kiezers ergens om ging, het wel de prijs van uien, linzen en olie was. Dat is nog steeds zo, en misschien zelfs nog meer dan vroeger, vooral als je bedenkt dat de prijzen van het basisvoedsel bijna zijn verdubbeld in de voorbije anderhalf jaar. Doe daar de resultaten bij van de grote FAO-studie, die aangaf dat twee derde van de rurale bevolking van India niet voldoende te eten heeft, en je beseft waar het om draait."

Heeft de regering van Singh vooruitgang gebracht? Er was een jaarlijkse groei van bijna 9 procent, maar de armoedecijfers blijven onthutsend.

"Het grote probleem is dat Singh er niet in is geslaagd de nieuwe welvaart eerlijk verdeeld te krijgen. En dat heeft uiteraard te maken met het feit dat hooguit 10 procent van alle arbeid in India van formele aard is. Al de rest hoeft dus niet te rekenen op vakbonden om hun rechten te verdedigen of op enige vorm van sociale zekerheid.

"Een ander punt is de corruptie, die ook tijdens deze legislatuur niet echt kon worden bestreden. Je kunt dat Singh niet aanwrijven. Kijk naar het aantal burgers dat belastingen betaalt: niet meer dan 31,5 miljoen mensen op een bevolking van meer dan 1,1 miljard. Hoeveel geld heb je dan om toezicht te houden op de naleving van initiatieven zoals projecten voor armoedebestrijding? Bovendien zijn de ambtenaren erg slecht betaald. Hoe motiveer je die om geen geld aan te nemen voor geleverde diensten?

"Wel vind ik dat de overheid minstens in die zin slechte keuzes heeft gemaakt, dat ze veel te veel centen heeft voorbehouden voor de nucleaire en conventionele wapenwedloop. Als je vaststelt dat India in termen van menselijke ontwikkeling zover achterophinkt, dan is dat onverantwoord. Maar natuurlijk zal Delhi argumenteren dat het door de problemen met Pakistan en door de wapenwedloop van China geen andere keus heeeft."

In hoeverre spelen de aanslagen zoals die in Mumbai een rol in deze verkiezingen? Dezer dagen begint ook het proces van de enige overlevende Pakistaanse terrorist.

"De BJP probeert uiteraard Congress aan te wrijven dat het te laks is inzake veiligheid, maar of dat de kiezer overtuigt, is een andere zaak. Tijdens de BJP-regering van premier Vajpayee waren er evengoed aanslagen."

India heeft een opmerkelijke vrije en kritische pers. Hoe kan het dan toch dat euvels als corruptie en wanbeheer niet beheerst kunnen worden?

"In eerste instantie moet je je afvragen wie leest, en met een alfabetiseringsgraad van niet eens één op de twee burgers, is dat dus beperkt. Bovendien zei de bekende columnist Praful Bidwai me dat hij het gevoel heeft dat er na zoveel onthullingen over allerlei schandalige zaken - van de helft van de voorraden van rantsoenwinkels die gewoon verdwijnen tot dispensaria die personeel betalen dat nooit opdaagt - een soort van gelatenheid is opgetreden. Hij vraagt zich af wie het nog kan schelen en of er wel degelijk wordt opgetreden.

"Wat natuurlijk ook weinig helpt is het feit dat de rechtbanken in India een fenomenale achterstand hebben opgebouwd. Veel mensen komen dus met veel dingen weg zonder ooit bestraft te worden. Kijk gewoon al naar het aantal mannen dat in het nationale parlement zit terwijl ze een strafblad hebben of dat er rechtszaken tegen hen lopen. Welk beeld moeten die de modale burger geven?"

Auteur Kris Peeraer:

Als het de kiezers ergens om gaat, is het wel de prijs van uien, linzen en olie

n Ambtenaren controleren elektronische stemmachines in de noordelijke stad Varanasi.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234