IJsselstein
Grootste kerstboom van Nederland kan niet stralen door blikseminslag
Het zou dit jaar de 25ste keer zijn dat de zendmast van Lopik tijdens de donkere dagen de show zou stelen als de grootste kerstboom van Nederland. Maar vrijdagochtend, nadat de laatste tests waren verricht met de 120 ledlampen, sloeg de bliksem in op de Gerbrandytoren in IJsselstein. De lampen zijn daardoor zo beschadigd dat een snelle reparatie niet mogelijk is.
Door de inslag van de bliksem gingen spontaan alle lampen aan, anderhalve dag voor de officiële ontsteking. Technici hebben vrijdag uitgezocht wat de gevolgen hiervan waren. De elektronica bleek zo beschadigd dat ruim driekwart van de lampen niet meer kon branden. Dit zou niet op te lossen zijn voor 6 januari, Driekoningen, de dag dat de kersboom traditiegetrouw weer wordt gedoofd.
De 372 meter hoge mast is goed te zien vanaf de omliggende snelwegen. Ook in voorgaande jaren kon de kerstboom een aantal keer niet stralen: in 1995 door een defect aan de tuidraden, in 1999 en 2001 vanwege te hoge kosten, in 2002 door werkzaamheden aan de toren en in 2006 vanwege problemen met de organisatie. In 2011 scheen de toren niet omdat hij moest worden hersteld na een hevige brand. In 2015 werd de toren voor het eerst verlicht met ledlampen.
Mieke Kromwijk, voorzitter van de organiserende stichting Grootste Kerstboom, zegt dat ze 'baalt' dat haar mast niet gaat stralen, zeker nu het 25 jaar geleden is dat de boom voor het eerst aanging. "Veel mensen zien ieder jaar uit naar het moment dat de lampen branden, en bedrijven en vrijwilligers hebben veel tijd gestoken in de voorbereiding. We zullen nog een jaar moeten wachten tot de grootste kerstboom weer in vol ornaat te zien is, maar we laten ons niet uit het veld slaan."