Woensdag 20/10/2021

NieuwsVlaanderen

‘Grootste interne Vlaamse staatshervorming ooit’: Vlaanderen wordt opgedeeld in 17 regio’s

Minister-president Jan Jambon (N-VA). Beeld REUTERS
Minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld REUTERS

De regering is het eens geraakt over een opdeling van Vlaanderen in 17 regio’s. Dat bevestigt het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA).

Vlaanderen telt vandaag niet minder dan 2.229 lokale samenwerkingsverbanden. Het is een lappendeken waar burgers, bedrijven, verenigingen en bestuurders hun weg niet meer in terug vinden.

De Vlaamse regering wil komaf maken met die bestuurlijke versnippering en klopte vandaag een kaart af met zeventien regio’s. “We versterken de lokale bestuurskracht en kiezen voor een drastische vereenvoudiging. Minder structuren en mandaten. Meer transparantie en efficiëntie”, klinkt het bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

De 17 Vlaamse regio's. Beeld Vlaamse Regering
De 17 Vlaamse regio's.Beeld Vlaamse Regering

Gevoelig

Somers wou Vlaanderen oorspronkelijk onderverdelen in een dertiental referentieregio’s om de bestuurlijke versnippering tegen te gaan en komaf te maken met het kluwen aan lokale samenwerkingen tussen afvalintercommunales, politiezones, hulpverleningszones, enzovoort.

Maar de voorbije weken borrelde er links en rechts kritiek op, onder meer bij een aantal provinciegouverneurs en burgemeesters. Ook binnen de Vlaamse regering waren er meningsverschillen over het politiek gevoelige dossier. Zo verzette coalitiepartner CD&V zich tegen de opdeling van West-Vlaanderen in drie regio’s. Ook de opdeling van Limburg lag erg moeilijk, en botste deze week nog op een njet van de sociale partners.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. Beeld Photo News
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.Beeld Photo News

Vrijdag werd dan toch beslist om West-Vlaanderen op te delen in vijf regio’s en Limburg in drie. Het totale aantal regio’s in Vlaanderen komt zo op zeventien. Het is de bedoeling dat gemeenten niet langer zelf samenwerkingen opzetten over de grenzen van de regio’s heen. De regio’s zelf kunnen wel partnerschappen aangaan met elkaar. De gemeenten krijgen nu tien jaar de tijd om hun samenwerkingsverbanden af te stemmen op de nieuwe realiteit.

Geen nieuwe bestuurslaag

De regio’s zijn geen nieuwe bestuurslaag zoals de provincies. Er zullen geen aparte verkiezingen voor worden georganiseerd met aparte mandaten. Wel worden zoveel mogelijk bestaande samenwerkingsverbanden op deze kaart geënt.

Somers: “Niet alle bestaande samenwerkingsverbanden passen op deze kaart. Denk aan het bekkenbeheer van onze rivieren. We gaan de rivieren niet verleggen om ze in de regiokaart te passen. Kleinschalige samenwerking tussen gemeenten en supraregionale samenwerking blijft in sommige gevallen mogelijk, want we gaan geen keizer Koster spelen vanuit Vlaanderen. Maar honderden structuren zullen wel degelijk worden samengevoegd en afgeschaft. Dit is de grootste interne Vlaamse staatshervorming ooit.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234