Zaterdag 25/09/2021

Grootste herstelplan sinds Tweede Wereldoorlog moet einde maken aan diepe crisis

Berlijn heeft 50 miljard euro veil om motor weer aan te zwengelen

'Dit is een goede dag voor Duitsland.' Met die woorden maakte SPD-kopstuk Peter Struck het akkoord bekend dat de christen- en sociaaldemocratische coalitie van Angela Merkel maandagavond bereikte. Om de relance te bespoedigen investeert Duitsland 50 miljard euro.

DOOR LODE DELPUTTE

BERLIJN l Het anticrisisplan, het grootste in de naoorlogse geschiedenis, had veel voeten in de aarde. Vooral de belastingverlaging lag moeilijk omdat ze de openbare schuld dreigt te verhogen.

In november had de regering van kanselier Merkel zich nog felle nationale en internationale kritiek op de hals gehaald omdat ze de crisis onderschat had, of beter, omdat haar vertrouwen in de Duitse economie zo groot was dat ze aanvankelijk achterdochtig stond tegenover een Europese, door het Franse EU-voorzitterschap bepleite aanpak.

Omdat de crisis echter dieper blijkt dan gedacht, pakt Duitsland nu, na urenlang beraad tussen de centrumlinkse en centrumrechtse coalitiepartners, met haar belangrijkste crisisbestrijdingsplan sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog uit.

Koude kermis

Met het tweede conjunctuurpakket, dat boven op de eerder al uitgetrokken 35 miljard euro komt, is 50 miljard euro gemoeid, een bedrag dat in de eerste plaats voor verreikende overheidsinvesteringen en belastingverlagingen bestemd is, maar ook enkele besparingen om het lijf heeft. Zowel christendemocraten als sociaaldemocraten zeggen dat het programma nodig is om door de crisis heen te raken. Jubelen doen echter noch de enen noch de anderen.

Lange tijd had het er maandagavond dan ook naar uitgezien dat de talrijk aanwezige journalisten van een koude kermis zouden thuiskomen. Het was, aldus Der Spiegel, de forse druk uit de financieel-economische wereld die de regering ten slotte overstag deed gaan. Het gaat slecht met de economie, de anders zo rustige Merkel kan maar beter in actie komen - had de boodschap geluid.

Ook politiek viel geen minuut meer te verliezen, want 2009 geldt in Duitsland als een Superwahljahr. Naast de Bondsdagverkiezingen in september vindt deze lente de stembusgang voor het Europees Parlement plaats, wordt in vijf deelstaten een deelstaatparlement gekozen en staat er een reeks plaatselijke verkiezingen op stapel. Ook kiest het parlement een nieuwe bondspresident, het Duitse staatshoofd.

Terwijl de SPD van huidig vicekanselier, minister van Buitenlandse Zaken en kandidaat-kanselier Frank-Walter Steinmeier straks als eerste partij uit de bus hoopt te komen en op grond daarvan diverse coalities zou kunnen vormen, mikt Merkel op een regering met de klassieke bondgenoot van de CDU/CSU, de liberale FDP. Waar beide leden van de Grosse Koalition na 27 september staan, hangt af van de efficiëntie van het relanceplan.

Bonus van 100 euro

Maar wat houdt het tweede pakket nu concreet in? Zo'n 14 miljard euro moet naar investeringen in openbare werken, de gezondheidssector en onderwijs gaan. Voorts zullen de Duitsers aangemoedigd worden om nieuwe auto's te kopen. Wie een minstens negen jaar oud vehikel aan de kant zet, mag een premie van 2.500 euro tegemoet zien. Tussen 1 juli dit jaar en eind 2010 wil de regering ook een belastingvermindering van 9 miljard halen. Per kind zal elk gezin voorts een eenmalige bonus van 100 euro ontvangen, zij het dat dat slechts de helft is van wat de SPD geëist had.

De bijdragen aan de sociale zekerheid worden met 0,6 procent verlaagd en laagverdieners worden verder ontzien. Voor bedrijven met investeringsplannen worden ook kredietgaranties ter waarde van in totaal 100 miljard euro gepland. Ook zou de staat, net als met de banken al het geval was, een deel van het bedrijfskapitaal op zich nemen als dat nodig blijkt om een faillissement te vermijden.

Het maatregelenpakket is gigantisch, en zal, zoals critici gewaarschuwd hadden, niet zonder gevolgen blijven voor het begrotingsevenwicht. De regering had de drieprocentnorm tot dusver keurig gerespecteerd en dat zal ook in 2009 zo blijven, aldus minister van Financiën Peer Steinbrück. "Voor 2010 wordt het echter moeilijker", zo vreest hij.

Gigantisch pakket van maatregelen snijdt diep in begroting

n De Beierse premier Horst Seehofer (l.), minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel presenteren in Berlijn het relanceplan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234