Donderdag 25/02/2021

Grootste daling CO2-uitstoot in 40 jaar

BRUSSEL

Naast de vermindering van de industriële activiteit beginnen ook de politieke koerswijziging én de bewustwording van de gewone burger vruchten af te werpen. Waarnemers menen dat het IEA met het nieuwe rapport de klimaatconferentie in Kopenhagen van december een duw in de rug wil geven.

Het IEA geeft op zes oktober het eerste globale rapport vrij over de impact van de recessie op het klimaat. Topman Fatih Birol lichtte al een tip van de sluier in de Britse krant The Financial Times “omdat het een unieke kans is om te breken met een energiebeleid gebaseerd op fossiele brandstoffen”. “Als we dit momentum laten passeren”, zegt Birol, “zal de strijd tegen de opwarming ons heel wat meer kosten.” Hij stak zijn verbazing over de spectaculaire daling niet onder stoelen of banken. “Deze resultaten maken het veel eenvoudiger om de uitstootlimieten te halen die noodzakelijk zijn om de klimaatopwarming op een normaal peil te brengen. Dit is een compleet nieuwe situatie, en daar moeten we optimaal gebruik van maken.” Eerder deze week pleitten honderden bedrijven en investeerders ervoor om tijdens de klimaatconferentie in Kopenhagen begin december strengere uitstootbeperkingen vast te leggen. Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) meent dat Birol met het nieuwe rapport Kopenhagen een duw in de rug wil geven door nu positieve, bemoedigende informatie naar buiten te brengen.

Drie overheidsinitiatieven

Naast de daling van industriële emissies schuift het rapport nog een aantal andere verklaringen voor de daling naar voor, zoals het opbergen van bouwplannen voor energiecentrales op basis van steenkool en overheidsbeperkingen op het gebied van CO2-uitstoot. Het IEA schat dat een kwart van de reductie het resultaat is van regulering, een nooit gezien aandeel. Drie initiatieven zouden een significante invloed hebben gehad: de EU-doelstelling om de uitstoot met 20 procent te beperken tegen 2020, de uitstootlimieten voor Amerikaanse auto’s, en China’s energiebesparende maatregelen.

Alle beetjes helpen

IPCC benadrukt dat de industrie en het transport zeker een pluim verdienen, maar dat ook de gewone burger de klimaatopwarming mee helpt keren. “Door initiatieven als autoloze zondagen, donkere nachten en warmetruiendagen gaat de CO2 niet significant naar beneden”, zegt ook Gülçin Karadeniz, woordvoerster van het Europees Milieuagentschap (EAA), “maar worden mensen op een positieve manier bewust gemaakt van de problematiek. Weten wat er aan de hand is, en de wil om te veranderen, is het sterkste wapen tegen klimaatopwarming.”Nu de investeringen in oude energietechnologieën stremmen, wil het IEA nieuwe krijtlijnen vastleggen voor groene technologieën. In december vergaderen de klimaatfracties van de Verenigde Naties om die vast te leggen. Een woordvoerder van IPCC zei dat Birol het nieuws gisteren al de wereld instuurde, omdat Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vandaag rond de tafel gaat zitten met ‘s werelds industriële krachten voor een verkennend gesprek. Het IEA stelt dat een globaal akkoord de enige manier is om bedrijven te stimuleren om hun uitstoot verder te beperken. “We hopen dat Kopenhagen een signaal wordt voor nieuwe investeerders om voor de milieuvriendelijke, duurzame weg te kiezen”, aldus Birol. Professor Jacqueline McGlade, uitvoerend directeur van het EEA treedt hem daarin bij. “De stimuli die overheden en internationale organen in de economie hebben gepompt, moeten worden aangewend om klimaat en economie samen aan te pakken”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234