grootse tentoonstelling mikt op half miljoen bezoekers
Luc De Vos: ''Mia' van Gorky is tijdloos in Vlaanderen, maar totaal onbekend in Walloni�. het zijn twee werelden die uit elkaar groeien'
Made in Belgium, nu het nog kan
Made in Belgium kondigt zich aan als 'het grootste evenement' van 2005. De tentoonstelling die over twee maanden opent, en past in het kader van 175 jaar België, wordt een nationale best of. Ze toont alles wat 'typisch Belgisch' is, zolang het maar mooi, indrukwekkend en lekker blijft.
Brussel
Eigen berichtgeving
Ward Daenen
'Zelden was een tentoonstelling zo alomvattend", zegt de persverantwoordelijke terwijl ze een rondleiding geeft langs het parcours in volle opbouw. De dame heeft gelijk: Made in Belgium wil de hele Belgische geschiedenis vertellen, van de Gallo-Romeinen over Karel de Grote tot Justine Henin. Ondoenbaar om dat schier eindeloze verhaal met enige zin voor nuance te vertellen, ook al krijg je dan in een gebouw van vijf verdiepingen (het Dexia Art Center vlak bij het Centraal Station) een parcours van 1,8 kilometer ter beschikking.
De makers, de vzw Collections & patrimoines, die ook voor de blockbuster Ik was 20 in '45 tekende, laat die zin voor nuance dan ook vallen. Made in Belgium wil gewoon "succesrijke Belgen in de kijker zetten, belangrijke historische momenten in herinnering brengen en samen met de toeschouwers economische, sociale, culturele en sportieve hoogtepunten weer beleven".
Die hoogtepunten zullen zich op Made in Belgium in ijltempo opvolgen. Daartoe zijn kosten noch moeite gespaard. Het budget van de tentoonstelling bedraagt maar liefst 12 miljoen euro. Drie miljoen daarvan betaalt de overheid, de rest is privé-kapitaal.
In totaal zijn er zo'n vierduizend collectiestukken te zien, afkomstig uit 500 museum- en privé-verzamelingen. Men kwam gisteren adem tekort om ze te beschrijven. Enkele topstukken dan maar. Een Keltisch gouden sieraad wordt ontleend bij het Metropolitan Museum in New York. De lijkwade en het borstkruis van Karel de Grote zullen tentoongesteld worden, net als het (vermeende) zwaard, het borstkruis en de sporen van Godfried van Bouillon, meegebracht uit Jeruzalem. In 75 doeken wordt een overzicht van de Belgische schilderkunst getoond. Van Eyck, Brueghel, Rubens, Claus, Magritte... van alle toppers zal er werk zijn. Of het ook topwerken zijn, valt af te wachten.
De expo wordt niet chronologisch maar thematisch opgebouwd. Na een inleidend stuk geschiedenis wandel je langs Belgische muziek, sport, sierkunsten, wetenschap, film en strip. Gisteren zagen we enkel 2 kilometer onbeklede gyproc, maar vanaf 8 maart zal het gaan van Lassus over Brel tot K3, van Merckx' gele trui tot rackets van Clijsters en Henin, van oude meubels uit Antwerpen en Luik tot de mode van Demeulemeester, van Zénobe Grammes dynamo tot Prigogines Nobelprijs, fragmenten van Stijn Coninx of Jaco Van Dormael, originele tekeningen van Hergé en Sleen. De frietkraam, de chocoladewinkel en de biertent worden de mild ironische toets aan het einde van de expo.
Made in Belgium belooft een positief beeld van België. "Hete hangijzers werden vermeden", bekent Luc De Vos, professor aan de Koninklijke Militaire School en de KU Leuven, en lid van het wetenschappelijk comité dat de expo begeleidde. Er is dus geen plaats voor de man die ons land recentelijk wereldberoemd maakte, zij het in negatieve zin: Marc Dutroux. "De zaak-Dutroux is te complex om in deze vulgariserende tentoonstelling uit te leggen", aldus De Vos. Om dezelfde reden komt ook Kongo slechts zijdelings ter sprake. Liever wordt er over pater Damiaan uitgewijd, en een andere missionaris, Pieter De Smet, die nog in de tipi van Sitting Bull heeft geslapen. Als het over de Tweede Wereldoorlog gaat, gaat het over het verzet en niet over de koningskwestie. Zelfs een overzicht van de belangrijkste Belgische politici werd te delicaat bevonden.
Volgens Luc De Vos wordt het met het jaar moeilijker nog een tentoonstelling over België samen te stellen. "Vlaanderen en Wallonië leven sinds de jaren vijftig in werelden die uit elkaar groeien. Gorky's 'Mia' is tijdloos in Vlaanderen, maar totaal onbekend in Wallonië. Omgekeerd zegt de Waalse band Stellla in het noorden niks."
Of er in 2030 een vervolg komt op Made in Belgium, is dus niet gezegd. Zal België nog bestaan? Tot nader order wordt ons land gepromoot als een federale staat van gewesten en gemeenschappen. Al mag die federale staat uiteraard enkel positief voor het voetlicht treden, "als een model voor Europa".
500.000 bezoekers verwachten de organisatoren, 250.000 minder dan de tentoonstelling Ik was twintig in 45, tien jaar geleden. Maar de organisatoren zijn dan ook 'typisch Belgisch' bescheiden.
Made in Belgium, 8 maart tot 15 september, Dexia Art Center, Schildknaapstraat 50, 1000 Brussel, 02/218.44.08, www.expo-madeinbelgium.be.