Donderdag 24/06/2021

Grootscheeps nucleair transport via Zeebrugge op komst

Hoogradioactief afval zou van Britse Sellafield naar Dessel gaan

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

Er zijn plannen om een grootscheepse lading plutonium vanuit Groot-Brittannië naar België te verschepen via de haven van Zeebrugge. De lading hoogradioactief materiaal moet van de Britse firma British Nuclear Fuels (BNFL) uit Sellafield komen en is bestemd voor de mox-fabriek Belgonucleaire in Dessel. Na een aftastend gesprek met burgemeester van Brugge heeft die al meteen verzet aangetekend. Dat werd gisteren aan De Morgen bevestigd. Het zou de eerste keer zijn dat een dergelijk transport via de haven van Zeebrugge gaat omdat Belgonucleaire nog niet eerder zaken deed met BNFL. Het gros van het opgewerkte plutonium dat in Dessel tot mox wordt verwerkt, komt uit de opwerkingsfabriek van La Hague en wordt over land vervoerd.

De voorbereidingen zitten nog in een pril stadium. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft in de zomer van vorig jaar een aftastend gesprek gevoerd met burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) van Brugge, die daarop schriftelijk protest aantekende bij minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD). "Ik was zeer verbaasd dat ik daar mondeling van op de hoogte werd gebracht. Als burgemeester van 120.000 inwoners heb ik formeel verzet aangetekend. Minister Dewael heeft mij op 20 augustus per brief geantwoord dat het dossier voorlopig geklasseerd is. Sindsdien heb ik daar niets meer van vernomen", zegt Moenaert. Volgens de wet kan een burgemeester een nucleair transport echter niet tegenhouden.

Het dossier is trouwens niet afgesloten. De Fanc wacht tot Belgonucleaire een invoervergunning aanvraagt alvorens verdere stappen te ondernemen. "Er was een aanvraag voor het transport ingediend, waarop wij aan de voorbereidingen begonnen zijn. Omdat het een delicate kwestie is, zijn we een aftastend gesprek gaan voeren met de burgemeester van Brugge. Maar inmiddels hebben we beslist de voorbereidingen stop te zetten zolang er bij ons geen aanvraag voor een invoervergunning is ingediend", zegt Luc Baekelandt van de Fanc. Of die beslissing (enkel) te wijten is aan het verzet van Moenaert kon de man niet zeggen.

Bij Belgonucleaire luidt het dat er "nog niets is beslist". "Wij blijven vragende partij en hebben graag dat contracten snel afgesloten worden, maar het is aan BNFL om het vervoer tot hier te regelen. Op korte termijn komt er geen beweging in dit dossier en er zijn nog geen data opgeplakt", zegt woordvoerder Achiel De Backer.

In oktober vorig jaar was er in Frankrijk fel protest van milieuactivisten tegen de verscheping van een lading plutonium, afkomstig van ontmantelde kernkoppen in de VS naar de Franse haven Cherbourg. De lading wordt in Frankrijk tot mox omgevormd en zal vervolgens meer dan 1.200 kilometer vervoerd worden naar een nucleair verwerkingsbedrijf in het zuidoosten van Frankrijk.

Het plutonium van BNFL dat voor Belgonucleaire bestemd is, is niet van militaire herkomst maar is bestraalde brandstof uit civiele kerncentrales.

Onlangs hekelde ook Mohammed el-Baradei, directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap, de gebrekkige bescherming van nucleair materiaal dat kan gebruikt worden voor de aanmaak van kernwapens. Er is een toenemende verspreiding van nucleair materiaal over de wereld en door de zwarte markt wordt de kans dat terroristen er beslag op leggen volgens hem met de dag groter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234