Zondag 19/01/2020

Grootschalige zoekactie in Marke is maat voor niets

Een halve dag zochten specialisten van leger en politie in Marke naar terreurwapens, zonder resultaat. Na een verijdelde aanslag in Frankrijk wordt gevreesd dat die cel nog niet ontmanteld is. De opgepakte spilfiguur Reda Kriket ontkent tot IS te behoren, maar zegt wel sympathie te hebben voor sommige leden.

De zoekactie in Marke, bij Kortrijk, van gisteren kwam er na de grote antiterreuractie rond Parijs, vorige week. Met de arrestatie van Reda Kriket (34) - vorige week donderdagmiddag in Boulogne-Billancourt - en later de ontdekking van een hoop pistolen, industriële springstof, vijf kalasjnikovs en vijf valse paspoorten in een appartement in Argenteuil zegde de Franse justitie dat er op het laatste nippertje een grote terreuraanslag verijdeld was. Ook buren van het appartement in Argenteuil, waar het immense wapenarsenaal werd gevonden, verklaarden aan de politie dat er "zeker vijf" personen gezien werden aan het appartement. "We zagen hen hier materiaal inladen en herkenden hen nadien op foto's van voortvluchtigen die de politie ons toonde", zegden ze daarover aan Paris Match.

In de dagen nadien volgden in ons land en in Nederland arrestaties van zeker drie mogelijke kompanen. De hoeveelheid kalasjnikovs en valse paspoorten die ontdekt werd, doet echter vermoeden dat de terreurcel nog groter is.

Verontrustend was ook de informatie die de Franse inlichtingendiensten vonden betreffende een snelwegparking op de grens tussen Frankrijk en België en het aangrenzende domein van voormalig sterrenrestaurant Villa Marquette langs de E17 in Marke. Mogelijk zouden er op die plek nog sporen van terroristische activiteiten te vinden zijn, of explosieven en/of wapens achtergelaten.

Vandaar dus de grote actie, gisterochtend op en rond het domein van Villa Marquette. Wel achttien legervoertuigen, waaronder vijf pantserwagens en veel politie- en personenwagens reden gisterochtend het domein op. Er startte een gigantische zoekactie, waarbij leger en politie een heel deel van een nabijgelegen wijk afsloten. Intussen werd er gezocht in de struiken achter het tankstation Shell, langs de E17 én op het domein van het voormalig sterrenrestaurant. Een explosievenhond speurde het terrein af en politie en leger zette metaaldetectors in. "De hele operatie in Marke is inderdaad het gevolg van het dossier-Kriket", bevestigde Eric Van der Sijpt van het federaal parket. In de namiddag werd de zoekactie stopgezet. Er werd niets gevonden. Over het doelwit van de verijdelde aanslag is overigens nog niets bekend geraakt. Dat houdt de mogelijkheid open dat de locatie in Marke ergens op weg tussen een schuilplaats en een doelwit lag.

Netwerk van Abaaoud

Het verhoor van Reda Kriket heeft tot nog toe ook niet veel nuttige informatie opgeleverd. De Franse televisiezender TF1 citeerde tot in detail uit de verhoren van de verdachte. Kriket geeft daarin toe de huurder te zijn van het appartement waarin de politie een huiveringwekkende voorraad wapens en springstoffen vond. Hij huurde dat onder een valse identiteit - waarschijnlijk met het nagemaakte Belgische paspoort op naam van Tawfik Alami dat hij meestal bij zich droeg.

Dat document gebruikte hij ook om te ontkomen aan de veroordeling tot tien jaar cel die hij vorige zomer in Brussel opliep. Daar stond hij bij verstek terecht als lid en financier van het rekruteringsnetwerk waartoe ook de terroristen van Parijs Abdelhamid Abaaoud en Chakib Akrouh hebben behoord. Met de gruwel van 13 november heeft Kriket naar eigen zeggen niets te maken, net zo min als met de terreur in ons land. En hij was ook niet van plan om een nieuwe aanslag te plegen. Hij had alleen tot taak gekregen om een onderkomen te huren en te bewaken en ontdekte later pas dat daar wapens aangesleept werden en bommen gemaakt.

Opdrachtgever was volgens hem een zekere Abu Badr, een vijftiger die gebrekkig Frans spreekt en uit Libië stamt. Hij zou die hebben leren kennen via een Belgische vriend - mogelijk de in Schaarbeek opgepakte Abderrahmane Ameroud (38), een oudgediende van de jihad die nu bestempeld zou worden als een kopstuk van IS in Europa. Dat hij duidelijk tot over zijn oren in het terrorisme zat, belette Kriket niet om tijdens de verhoren te verklaren dat de wapens 'slechts' voor banditisme waren bedoeld. "Er werd geen aanslag gepland. Dat was niet voorzien volgens mij." En hij beklemtoonde ook dat er niets is buitengeraakt uit het appartement dat voor de Brusselse of de Parijse terreur kan hebben gediend.

Gebouwen opblazen

"De kerels die daar aanslagen pleegden, maakten onschuldige slachtoffers", aldus Kriket. Zelf beweert hij niet tot IS te behoren. "Er zijn daar waardevolle mensen bij, maar ook extremisten die dingen doen waar ik niet achter sta." Maar hij zegt ook dat hij niet tegen alle aanslagen gekant is. "Ik hou van het Corsicaanse model, waarbij er wel gebouwen opgeblazen worden, maar geen mensen gedood."

De Franse speurders weten intussen dat Kriket al maanden niet meer in Syrië zat, zoals eerder gedacht, maar zich schuilhield aan de rand van Parijs en volop pendelde naar Brussel - waar behalve veteraan Ameroud ook medeverdachte Rabah Meniker (34) opgepakt is - en Rotterdam, waar Anis Bahri (32) een sleutelverdachte zou zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234