Woensdag 06/07/2022

NieuwsKlimaat

Grootouders voor het klimaat gooien miljarden in de strijd: ‘Wij eisen duurzame beleggingen’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Grootouders voor het klimaat (GVHK), een vzw van senioren die zich inzetten tegen de klimaatverandering, roept 55-plussers op om bij hun bank duurzame investeringen af te dwingen. En met 910 miljard euro op de rekening heeft deze groep wel wat in de pap te brokken.

Lieven Desmet

Een van de gezichten achter de actie is Frans De Clerk (76), opa van vier kleinkinderen. En voor hen wil hij het verschil maken. Niet voor het eerst overigens. In 1993 stond hij als medeoprichter aan de doopvont van Triodos Bank België. De Clerck is een beetje de goeroe van duurzaam bankieren in ons land. Nu speelt hij zijn rol als activistische senior. “Duurzaamheid moet in het hoofd, het hart en de vingers zitten van elke bankier”, zegt De Clerck tijdens de voorstelling van de campagne.

Vzw Grootouders voor het klimaat wil via ‘Onze spaarcenten voor hun toekomt’ banken en verzekeraars dwingen hun spaargeld in te zetten in projecten die de transitie naar een groenere samenleving mogelijk maken. “Wat de banken precies doen met ons spaargeld weten we nu onvoldoende”, zegt woordvoerder Koen Platevoet. “Tegelijk moeten we met zijn allen dringend de omslag maken om onze samenleving en economie anders in te richten zodat we de klimaatcrisis kunnen aanpakken.”

De leden en sympathisanten van GVHK zijn senioren, veelal opa’s en oma’s, die bezorgd zijn over de toekomst die de volgende generaties te wachten staat. Op de lijst van ‘ambassadeurs’ staan bekende namen als politici Vera Dua en Eric Van Rompuy maar ook een Herman Van Goethem, Wim Distelmans en ondernemers als Wouter Torfs.

Concreet vraagt de beweging dat de financiële instellingen hun kaarten open en bloot op tafel leggen en aantonen dat ze echt investeren in ecologische projecten. En dus niet langer vervuilende industrie, houtkap of wapenhandel ondersteunen. Ook van onze regeringen willen de grootouders actie zien. Ze vragen dat de overheid criteria oplegt aan de banken om hun investeringen en beleggingen af te stemmen op de klimaatdoelen van 2030 – de streefdatum van Europa om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, het aandeel hernieuwbare energie te verhogen en de energie-efficiëntie te verbeteren.

Maar ook de consument zelf kan zijn steentje bijdragen. Daarom roepen ze alle 55-plussers op om naar hun bank, verzekeraar of pensioenfonds te stappen met deze eisen. Hierbij kunnen ze gebruikmaken van een modelbrief. Op die manier kunnen ze bij hun bank aandringen dat zij met hun investeringen voortaan inzetten op de klimaatcrisis. Desnoods door voor een andere bank te kiezen en dus hun geld elders te plaatsen. Daarmee wil de beweging het soortelijk gewicht van de senioren in de schaal werpen. Frans De Clerck berekende dat deze groep zo’n 910 miljard euro op spaarboekjes heeft staan of in beleggingen heeft gestopt.

“Wij willen senioren en seniorenorganisaties mobiliseren om hun stem te laten horen”, zegt De Clerck. “Want we zijn heus niet machteloos. De banken gebruiken onze centen, zij beslissen, investeren en beheren. Wij willen dat ze luisteren en tegemoet komen aan onze vraag.” De beweging zal onder meer ook de Nationale Bank en de koepelorganisatie van de financiële sector Febelfin aanschrijven met deze eisenbundel. Vandaag is er een ontmoeting gepland met federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

“Goed gevonden”, vindt Geert Janssens, hoofdeconoom bij het forum voor geëngageerd ondernemen ETION. “Ze zetten de macht van het getal in om de problemen van morgen aan te pakken. Als ieder van ons vanuit zijn individuele positie kritische vragen gaat stellen, komt er een hele golfbeweging op gang”, zegt Janssens. “De moeilijkheid is iedereen mee te krijgen, maar als dat lukt, dan bereik je een belangrijk omslagpunt.”

De Clerck is realistisch. “We zullen het financiële systeem zelf niet veranderen. Wij kunnen wel een deel van de bankwereld veranderen. En dat kunnen we door de controle terug te grijpen op onze centen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234