Maandag 30/01/2023

GROOTE OORLOG ACHTERNA

Freddy Maertens, Briek Schotte en Johan Musseeuw bewezen het al: de West-Vlaamse klei is gemaakt om over te fietsen. Zulke competitiebeesten zijn wij nu ook niet, maar dat houdt ons niet tegen om af en toe te genieten van een stevige trapsessie. Dit zijn volgens ons de beste routes.

West-Vlaanderen is in de ban van de 100-jarige herdenking van De Groote Oorlog. Daar hoort ook een nieuwe fietsroute bij, De nieuwe POP-fietsroute is 41 kilometer lang.

We starten in het centrum van Poperinge. Dat was tijdens WOI het centrum voor de logistiek en een medische evacuatiezone. Allereerst bezoeken we het Talbot House. Eind 1915 opende Philip Clayton er een thuis waar duizenden soldaten, zonder onderscheid van rang, rust en ontspanning vonden. Het bezoek begint in de oude hopschuur, die tijdens de oorlog omgevormd werd tot concertzaal. We bezichtigen de permanente expo over het leven achter het front. Daarna gaan we naar de tuin. In 2013 werd die gerenoveerd.

We fietsen langs de Dozinghem Military Cemetery en de landelijke herberg 't Jagershof. Het kerkhof is ontstaan nabij een medische post die gespecialiseerd was in het behandelen van slachtoffers van gasaanvallen en besmettelijke ziektes. Het telt meer dan 3.200 WOI-slachtoffers.

Helleketel

We rijden voorbij het neoclassicistische kasteel 't Couthof. Aan de achterzijde van het kasteel werd het Elisabeth Hospitaal Couthove ondergebracht. De toenmalige bewoner van het Couthof, Baron Mazeman de Couthove, gaf toestemming om op deze plaats een hospitaal voor Belgische militairen te laten inrichten. Hij stelde zelfs zijn twee auto's ter beschikking om de gewonden aan het station van Poperinge af te halen.

Genietend van de West-Vlaamse heuvelrij naderen we het Helleketelbos. We rijden door het bos. Bij het verlaten zien we rechts het kleine, fraaie keteldal waaraan het bos zijn naam ontleende. De zon op ons gezicht en de wind van achter, zo fietsen we verder naar Lijssenthoek, waar het theaterstuk Flanders Fields zich afspeelde. Om onze dorst wat te lessen, fietsen we naar Reningelst. Tegenover de Churchyard Extension ligt de voormalige brouwerij Sint-Joris. Nu is de Kinderbrouwerij hier gevestigd. De achterliggende gebouwen werden tijdens de oorlog als ontluizings- en badinstallatie voor de troepen gebruikt.

En dan zijn we alweer aan het einde van onze fietstocht: aan het stadhuis van Poperinge. Pintje, nu!

FIETSROUTE 14-18: 41 km

Vertrekpunt: Centrum Poperinge.

Hotspot: Talbot House, Gasthuisstraat 43, 8970 Poperinge. www.talbothouse.be.

Fietstochten

met een plus

Zin in zee

Aan de kust is het heerlijk fietsen. De gezonde lucht krijg je er gratis bij.

Wij starten aan de Kinderboerderij Hoeve Paepehof, een topper bij de kinderen. Voor we onze benen gaan vermoeien, gaan we nog eens kijken bij de dieren. Van schapen over konijnen tot pony's: hier leert je kroost ze allemaal kennen!

We maken ons klaar voor de fietstocht door nog snel een heerlijke boerenboterham in het Eetkaffee.

Op naar het Calmeynenbos. Dat duinbos ligt op een boogscheut van de zee en het strand, en herbergt een divers dier- en plantenrijk. In het bos vinden we vooral loof- en naaldbomen. In het bezoekerscentrum De Nachtegaal is er een permanente expo waar we op een kennis maken met de zee, het strand en de duinen.

Vast baken

We fietsen op de zeedijk en genieten van de zon. Tussen De Panne en Sint-Idesbald fietsen we voorbij het Delvauxmuseum. In Koksijde stoppen we even aan de Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin van de hele kust. Vroeger was dit een vaste baken voor de zeelui die van ver al zijn witte kruinen zagen blinken. Prachtig om eventjes tot rust te komen.

Op naar Veurne, een van de belangrijkste monumentensteden in de Westhoek.Als laatste stop gaan we naar de Moeren, een schitterend landschap.

Fietsknooppuntennetwerk Zin in Zee: 82 km

Vertrekpunt: Hoeve Paepehof, Moeresteenweg 79, 8660 De Panne.

Hotspot: Bezoekerscentrum De Nachtegaal, Omendreef 2, 8660 De Panne. www.depanne.be.

Groen Gordelgras

Brugge is beroemd om zijn Belfort, Japanners en Concertgebouw. Maar ook om het groen in de stad. De Groene Gordel Brugge is fietstocht langs bossen, kasteelparken en kanalen .

Startpunt is het Tillegembos. Het kasteel is een van de weinige waterburchten in het Brugse Ommeland. We worden omgeven door mooie rechte beuken die het fietspad als prachtige kathedralen omgeven.

Tussen Brugge en Varsenare zien we het landschap veranderen naar open polders. Op de hoek van de Grote Moerstraat vinden we een rustbank. De tegenwind waait nogal hard en we raken al wat uitgeput.

Langs het Kanaal Brugge-Oostende passeren we kastelen en kasteelhoeves, de pittoreske buitenverblijven van de Brugse bourgeoisie. Aan de overkant kijken we uit op de Meetkerkse Moeren. Daarna komen we terug in een drukkere rand van de stad, de Kolenkaai. We rijden langs woonboten en vrachtschepen.

De fietstocht loopt verder langs het water, maar nu langs de Damse Vaart. In Damme bezichtigen we de wallen, vroeger gebruikt als versterking van de stad. Vandaag de dag zijn grote delen ervan natuurreservaat.

Paddenstoelenpracht

Op naar het domein Ryckevelde. Op het domein is er een uitgebreide vlinderfauna en paddenstoelenflora. Prachtig! In Ver-Assebroek zien we terug wat leven. We houden halt aan het Pastoor Verhaegheplein en wandelen naar de pastorie, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het kerkhof. Eventjes verder komen we weer in een natuurgebied, de Assebroekse Meersen. Hier rijden we langs de bloemrijke graspaden, slootjes en knotbomen. Net aan de ingang is er een groene rustzone.

Onze laatste stop is het Kasteel van Loppem. Het enige kasteel in België waarvan de architectuur en het interieur in oorspronkelijke staat gebleven zijn. Het ligt midden in een romantisch park met eeuwenoude bomen, vijvers en een doolhof. Magisch om te zien.

Fietsroute De Groende Gordel: 53 km

Vertrekpunt: Tillegembos.

Hotspot: Kasteel van Loppem, Steenbruggestraat 26, 8210 Zedelgem.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234