Zaterdag 01/04/2023

OverzichtCoronavirus

Groot deel van Frankrijk kleurt rood: dit moet u weten voor u op reis vertrekt

null Beeld EPA
Beeld EPA

Het zuiden en het westen van Europa kleuren steeds roder. Zo ook het zuiden van Frankrijk en Parijs op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Ga je naar Frankrijk? Dan zijn dit de maatregelen waar je deze zomer nog rekening mee moet houden.

Koen Van De Sype

Hoe zijn de coronacijfers in Frankrijk?

Volgens de recentste cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zit de incidentie er op 269 gevallen per 100.000 inwoners over een periode van twee weken. Ter vergelijking: in België is dat 171. Wie kijkt naar het aantal doden per 1 miljoen inwoners over een periode van twee weken is dat in Frankrijk 4, in België is dat 2.

De Franse vaccinatiecampagne komt onder stoom tegen de achtergrond van een gedeeltelijke heropflakkering van de coronacrisis. Op 29 juli hadden 41.644.911 mensen al zeker een eerste inspuiting gekregen (77,4 procent van de hele bevolking) en 34.779.916 mensen waren al volledig gevaccineerd (54,6 procent). De Franse regering mikt op 50 miljoen eerste prikken tegen eind augustus. Volgens de laatste cijfers van Sciensano gaat het in ons land 7.993.557 (69,4 procent) met een eerste inspuiting en 6.630.964 (57,6 procent) mensen die volledig gevaccineerd zijn.

Zijn er voorwaarden om het land binnen te komen?

Ja. Als je volledig gevaccineerd bent, dan hoef je geen coronatest af te leggen of in quarantaine te gaan. Je wordt als volledig gevaccineerd beschouwd als er twee weken verstreken zijn na je tweede spuitje met de vaccins van Pfizer, Moderna of AstraZeneca of vier weken na je enige spuitje met het vaccin van Johnson & Johnson. Als je al Covid-19 had en er zijn twee weken verstreken na één injectie met een van de bovenstaande vaccins, is ook geen coronatest of quarantaine meer nodig.

Iedereen (ouder dan 11 jaar) die niet gevaccineerd is, moet een negatieve PCR- of sneltest van minder dan 48 uur kunnen voorleggen om het land binnen te komen. Opgelet: om te kunnen reizen heb je een officieel attest nodig, wat betekent dat zowel de PCR-test als de sneltest afgenomen moet worden door een medisch professional. Een zelftest (wat ook een sneltest is) is niet toereikend. Er is geen quarantaine nodig.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Sinds 1 juli is het Europese coronacertificaat, ook bekend als het “EU digitaal COVID-certificaat”, erkend voor reizen binnen Europa. Europese reizigers zullen de QR-code van het certificaat kunnen tonen aan de grenspolitie of aan luchtvaartmaatschappijen, ongeacht de taal waarin het certificaat is opgesteld. Een groen of rood licht geeft aan of de Europese reiziger het grondgebied mag betreden of niet.

Vanaf 21 juli is ook de Franse “pass sanitaire” - de Franse coronapas - verplicht op sommige plaatsen in Frankrijk. De gezondheidspas is momenteel nodig voor een bezoek aan musea, bioscopen en evenementen waar meer dan 50 mensen aanwezig zijn. De pas is ook verplicht voor horecabezoek en de toegang tot winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en langeafstandstreinen. Voor buitenlandse bezoekers neemt het Europees coronacertificaat die taak over. Belgische toeristen hebben dus niet nog een extra Franse pas nodig.

Tot slot wordt gevraagd om een verklaring op erewoord in te vullen waarin staat dat men geen coronasymptomen heeft of recent contact heeft gehad met een Covid-19-patiënt.

Welke regels gelden er op dit moment?

President Emmanuel Macron heeft midden juli strengere maatregelen aangekondigd. Vooral de toepassing van de gezondheidspas, een bewijs waarmee mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recent een negatieve coronatest hebben afgelegd, werd uitgebreid.

Een overzicht van waar we op dit moment staan:

- Gezondheidspas: de Franse gezondheidspas is momenteel nodig voor een bezoek aan musea, bioscopen en evenementen waar meer dan 50 mensen aanwezig zijn. De pas is vanaf 9 augustus ook verplicht voor horecabezoek en de toegang tot winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en langeafstandstreinen. Mensen met een gezondheidspas moeten geen mondmasker meer dragen. Maar de organisator of ondernemer heeft het recht om dit wel nog te verplichten, zo staat op de website van de Franse overheid te lezen. De gezondheidspas is ook verplicht op campings en vakantieresorts. Voor buitenlandse bezoekers neemt het Europees coronacertificaat die taak over. Belgische toeristen hebben dus geen extra Franse pas nodig.

- Mondmasker: het dragen van een mondmasker in de buitenlucht is opnieuw verplicht in verscheidene delen van Frankrijk. Het departement Gironde - in het zuidwesten van Frankrijk - heeft de mondmaskerplicht opnieuw ingevoerd in Bordeaux en in de toeristische gebieden. Omdat de departementen Vendée, Charente-Maritime, Landes en Pyrénées-Atlantiques onlangs gelijkaardige maatregelen hadden aangekondigd, geldt de mondmaskerplicht nu in de meeste West-Franse badplaatsen tussen Sables-d’Olonne en de Spaanse grens. Daarbij bevinden zich ook populaire toeristische bestemmingen als Ile de Ré, Ile d’Oléron en Biarritz. In Gironde wordt de maatregel tot 31 augustus bovendien gecombineerd met een verbod op het gebruik van alcohol op de openbare weg. Er geldt wel een uitzondering voor terrassen. Het departement Pyrénées-Orientales - in het zuiden van Frankrijk - voerde midden juli als eerste de mondmaskerplicht weer in. In het naburige departement Aude geldt de maatregel ook op drukke plaatsen, zoals in het centrum van Carcassonne.

Maandag had ook de prefectuur van Hérault, met onder meer de stad Montpellier, de terugkeer van de mondmaskerplicht aangekondigd. In de departementen Alpes-Maritimes en Meurthe-et-Moselle zijn gelijkaardige maatregelen ingevoerd.

- Avondklok: is niet meer van kracht. Ze werd opgeheven op zondag 20 juni.

- Horeca: net als in ons land zijn de terrassen én de binnenruimtes van horecazaken weer open. Je mag binnen met maximaal zes personen aan een tafel plaatsnemen. Vanaf 9 augustus is een gezondheidspas verplicht voor de horeca: voor Belgische reizigers volstaat het Europese coronacertificaat.

- Winkels: alle winkels in Frankrijk zijn open, maar er is wel nog een beperking op het aantal bezoekers dat tegelijk naar binnen mag. Er wordt minimaal vier vierkante meter per klant geëist. Met ingang van 9 augustus stelt Frankrijk de gezondheidspas verplicht voor grote winkelcentra. Voor markten in openlucht gelden geen beperkingen meer.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

- Vrije tijd: Musea, bioscopen en theaters zijn open, maar wel met een beperkte capaciteit. Voor musea geldt een maximumcapaciteit van één bezoeker per vier vierkante meter en voor bioscopen en theaters van 65 procent van de capaciteit, met een maximum van 5.000 toeschouwers. Ook in musea en bioscopen is een gezondheidspas nodig die bewijst dat je gevaccineerd bent, een negatieve coronatest aflegde of al Covid-19 hebt gehad. Voor Belgische reizigers volstaat het Europese coronacertificaat. Voor dierentuinen is het maximale aantal bezoekers ook vastgelegd op 65 procent van de capaciteit.

Fitnesszaken, bowlingbanen en andere sportzalen mogen weer openen, maar wel nog maar op de helft van de capaciteit. Sauna's hebben de deuren heropend en je kan er ook opnieuw een massage boeken. Ook stranden, parken en plaatsen om te zwemmen zijn open, maar lokale besturen kunnen beperkingen opleggen. Ook op festivals (zitten en staand) is een coronapas nodig vanaf 50 toeschouwers.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe zien de zomermaanden eruit?

Vanaf 9 augustus scherpt de Franse regering de regels verder aan. Dan moeten mensen ook een vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken en grote winkelcentra. Sommige restauranteigenaars hebben al duidelijk gemaakt er weinig voor te voelen om klanten te controleren, maar ze riskeren straks een boete als ze dat nalaten. Het gaat in eerste instantie om een bedrag van 1500 euro, maar die kan oplopen als meer overtredingen volgen.

De rest van de zomer zullen tot nader order nog enkele maatregelen van kracht blijven.

- Noodremmen: de nationale maatregelen kunnen op elk moment bijgestuurd worden door lokale besturen als het virus in een bepaald gebied weer te veel begint te circuleren.

- Hygiënemaatregelen: voorlopig is er ook nog geen zicht op het moment dat de mondmaskerplicht en de sociale afstand overal afgeschaft zullen worden.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Terugkeren naar België

Wie langer dan 48 uur in het buitenland verbleef of terugreist met het vliegtuig of de boot, moet een Passagier Lokalisatie Formulier invullen bij terugkeer naar België. Dat doe je ten vroegste 48 uur voor aankomst.

Bij terugkeer uit een groene of oranje zone is er sowieso geen test- of quarantaineverplichting. Wie zonder geldig coronacertificaat terugkeert en zich bij aankomst meteen laat testen op dag één of dag twee, zal ook niet meer in quarantaine moeten.

Omdat een aantal regio’s in Frankrijk rood zijn gekleurd, moeten niet- of onvolledig gevaccineerde reizigers bij terugkeer uit die regio’s een test ondergaan en in quarantaine tot ze een negatief resultaat hebben. Of je legt een negatieve coronatest voor die minder dan 72 uur oud is: dan hoef je je niet meer opnieuw laten testen. Als je volledig gevaccineerd bent (lees: twee weken na je tweede prik) hoef je je niet laten testen en moet je na terugkeer niet in quarantaine. Kinderen jonger dan twaalf moeten zich eveneens niet laten testen of in quarantaine.

Welke regio’s zijn met onmiddellijke ingang rood gekleurd in Frankrijk? Ile-de-France, Aquitaine, Limousin, Poitou-Charentes, Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrénées, Auvergne, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur. Bekijk alle rode zones op deze handige kaart.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234