Woensdag 19/02/2020

Update

Groep van Tien uit elkaar zonder akkoord over aanvullende pensioenen

Karel Van Eetvelt.Beeld BELGA

De Groep van Tien is uit elkaar gegaan zonder akkoord over de aanvullende pensioenen. Daardoor is het sociaal overleg over en uit. "De bal ligt nu in het kamp van de regering", reageert Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

"De bal ligt nu in het kamp van de regering, die kan misschien een bemiddelingspoging ondernemen", meldt Unizo-topman Karel Van Eetvelt aan De Morgen. "We hadden allemaal het gevoel dat het water te diep was."

Aanvullende pensioenen

Sinds gisterenmiddag zaten de leden van de Groep van Tien samen. Bovenaan de onderhandelingsagenda stond de wet op de aanvullende pensioenen of de tweede pensioenpijler.

Die wet voorziet in een minimale rendementsgarantie (3,25 procent voor de werkgeversbijdrage, 3,75 procent voor de werknemersbijdrage). Door het huidige klimaat van lage rentes zijn die rendementsgaranties onhoudbaar, argumenteren de verzekeraars. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het rendement ligt bij de werkgevers, die tekorten moeten bijpassen.

De wet ligt nu ter discussie. De onderhandelingen tussen bonden en werkgevers zijn de voorbije dagen in een stroomversnelling gekomen, en worden nu op het hoogste echelon gevoerd. Eergisteren zat de Groep van Tien al samen over de aanvullende pensioenen.

"Proberen landen"

De vakbonden consulteerden gisteren voor de start van het overleg hun instanties. De drie bonden kregen een mandaat om verder te onderhandelen. Volgens federaal secretaris van het ABVV Miranda Ulens was het de bedoeling om gisteravond "te proberen landen". Dat zei ook Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris van de christelijke vakbond. "Alle punten liggen nu op tafel." Er werd echter geen akkoord bereikt.

Zeven op de tien werknemers uit de privésector maken deel uit van de tweede pijler, is het nu via een groepsverzekering of een pensioenfonds. Sommige werknemers doen dit al hun ganse loopbaan, zodat het om serieuze spaarpotjes gaat. De belangen zijn dus groot. Wat verandert er voor wie?

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw werd vandaag vervangen door Miranda Ulens.Beeld BELGA

Andere hete sociale hangijzers

Andere dossiers die op tafel agen bij de Groep zijn bijvoorbeeld de inkomensgarantie-uitkering, de tijdelijke werkloosheid en de arbeidsongeschiktheid.

Beide voorzitters van ACV en ABVV waren er niet bij. Ze zijn naar een bijeenkomst van het Internationaal Vakverbond in Brazilië. Rudy De Leeuw werd vervangen door Miranda Ulens, ACV-topman Marc Leemans werd vervangen door nationaal secretaris Mathieu Verjans.

Bacquelaine

Er moet "dringend" een oplossing worden gevonden om "de ontwikkeling van de tweede pensioenpijler niet in het gedrang te brengen". Zo heeft federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine verklaard na het afspringen van het overleg tussen de werkgevers en de vakbonden.

Door het afspringen van het overleg, ligt de bal in het kamp van de regering. "Ik neem dan ook mijn verantwoordelijkheid op, aangezien er snel een oplossing gevonden moet worden om de ontwikkeling van de tweede pensioenpijler niet in het gedrang te brengen", zo laat de minister in de nacht van gisteren op vandaag in persbericht weten.

"Ik zal in de komende weken een ontwerp voorstellen dat rekening houdt met de bezorgdheden die door de partijen werden uitgedrukt", deelt de minister nog mee.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234