Zondag 29/11/2020

Sociaal overleg

Groep van Tien speelt verlengingen

Beeld © Photo News

Vakbonden en werkgevers verenigd in de Groep van Tien zijn uiteengegaan zonder akkoord. Vandaag proberen ze een laatste keer om tot een vergelijk te komen. In de namiddag worden ze verwacht bij de regering voor hun eindverslag. Er is een sprankel hoop dat het op de valreep lukt.

Na mislukte pogingen maandag en woensdag kwam de Groep van Tien donderdagavond andermaal samen voor wat het overleg van de laatste kans heette te zijn. Maar na goed drie uur vergaderen gingen de sociale partners uiteen. Officieel wegens agendaproblemen. Maar belangrijker nog: zonder akkoord.

Vandaag om 14 uur zetten ze hun onderhandelingen verder. Tegen 16 uur worden ze dan verwacht voor hun verslag bij de regering. Volgens Michèle Sioen, voorzitster van de Groep van Tien, verloopt het overleg traag en moeizaam. "Er is nog geen akkoord. Er zijn nog enkele punten die opgelost moeten worden. Maar de wil om te slagen is er", klonk het hoopvol.

Dat de sociale partners alsnog een poging ondernemen om vandaag bijeen te komen kan duiden op een sprankel hoop dat ze op de valreep slagen. Indien er gisterenavond te weinig toenadering was, konden ze meteen de handdoek gooien. Als er geen vergelijk komt, neemt de regering het heft in handen, wat ze vooral aan vakbondszijde willen vermijden.

Michèle Sioen, voorzitster van de Groep van Tien.Beeld BELGA

Loonnorm

Belangrijkste punt van discussie is en blijft echter de loonmarge. De bonden zien ruimte daartoe, terwijl de werkgevers schermen met de competitiviteit van de bedrijven. Koopkracht is voor de vakbonden een belangrijk punt. Bij aanvang van de vergadering zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw dat het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) voldoende perspectief geeft voor loonsverhogingen. Het is dan aan de sectoren om te beslissen of ze die loonnorm volgen, of niet.

Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond, liet al eerder verstaan ruimte te zien voor 0,9 à 1 procent loonsverhoging. De werkgevers willen liever werken via de aanvullende bedrijfspensioenen. Volgens Michèle Sioen zou er op dat punt evenwel vooruitgang zijn geboekt. Maar niemand wou in de kaarten laten kijken.

Bijkomend knelpunt is de indexsprong. Niettegenstaande de regering al herhaaldelijk heeft laten verstaan dat er op dat punt niet onderhandeld kan worden, lieten bij aanvang van de vergadering zowel Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris van het ACV, en Marc Goblet, nummer twee van de socialistische vakbond, duidelijk verstaan dat de bonden zich blijven verzetten tegen een indexsprong. Dat dit andermaal ter discussie wordt gesteld, zorgt voor wrevel.

Werkloosheidsuitkeringen

Naast de loonmarge is er ook nog de welvaartsenveloppe waarover een akkoord moet worden gevonden. Het is aan de sociale partners om uit te maken welke uitkeringen de hoogte ingaan. De regering voorziet voor 2015 een budget van 314 miljoen, waarmee de laagste uitkeringen en de pensioenen opgetrokken kunnen worden. In 2016 komt daar dan nog eens 300 miljoen euro bij. De vakbonden willen onder meer dat de werkloosheidsuitkeringen mee kunnen genieten van een opwaardering, iets wat bij de werkgevers dan weer op een negatief advies botst.

En tot slot is er nog het in kader-cao's gieten van het minicompromis over eindeloopbaan, dat in december werd gesloten. Daarin zitten de hervormingen van het brugpensioenen en de landingsbanen voor oudere werknemers. Alle dossiers hangen evenwel aan elkaar. En er is pas een akkoord als er over alles overeenstemming wordt bereikt.

Deze voormiddag staat bij het ABVV tevens een federaal comité gepland, zeg maar het parlement van de socialistische vakbond. Vierhonderd gemandateerden krijgen dan uitleg over het verloop van het sociaal overleg. Dat comité is gepland en gaat volgens de statuten gewoon door, ook als er nog geen definitief sociaal akkoord is. Het ACV consulteert op 10 februari zijn achterban.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234