Woensdag 25/11/2020

Sociaal overleg

Groep van Tien opnieuw zonder akkoord uit elkaar

Marc Leemans (ACV).Beeld PHOTO_NEWS

Vakbonden en werkgevers verenigd in de Groep van Tien zijn vanavond zonder akkoord uit elkaar gegaan. Sinds de vooravond zaten ze opnieuw bij elkaar in een poging om tot een akkoord te komen over een verhoging van de lonen en de uitkeringen. Knelpunt is de loonmarge. Het geplande overleg met de regering om 14 uur morgen wordt uitgesteld.

Morgen zet de Groep van Tien het overleg voort om 14 uur, om vervolgens om 16 uur verslag uit te brengen aan de regering. Dat heeft Michèle Sioen, voorzitster van de Groep van Tien, vanavond bekendgemaakt. "Hopelijk staan we dicht bij een akkoord", aldus Sioen.

"Er is nog geen akkoord, er is een agendaprobleem", aldus Sioen over de onverwacht vroege stopzetting van de onderhandelingen. "We staan niet ver van van een akkoord, maar er zijn nog punten waar we het niet over eens zijn", stelde Sioen. "De laatste loodjes wegen het zwaarst".

Over de loonmarge - het belangrijkste obstakel voor een akkoord - zei Sioen dat er "vooruitgang is geboekt". "Alles hangt evenwel aan elkaar", zei ze over de verschillende dossiers op tafel.

Na pogingen maandag en woensdag zat de Groep van Tien sinds 17.00 uur opnieuw bijeen. Cruciaal in het overleg is de loonmarge: hoeveel kunnen de lonen in 2015 en 2016 stijgen.

"Koopkracht is zeer belangrijk", argumenteerde ACV-voorzitter Marc Leemans bij aanvang. Hoeveel de vakbonden precies willen, gaf ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw bij aanvang van het overleg niet vrij. "Het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) geeft voldoende perspectief voor marge", luidde het enkel. Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond, liet al eerder verstaan ruimte te zien voor 0,9 à 1 procent loonsverhoging.

Indexsprong en welvaartsenveloppe

Bijkomend knelpunt is de indexsprong. Bij aanvang lieten zowel Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris van het ACV, en Marc Goblet, nummer twee van de socialistische vakbond, duidelijk verstaan dat de bonden zich blijven verzetten tegen een indexsprong.

Naast de loonmarge is er ook nog de welvaartsenveloppe waarover een akkoord moet worden gevonden. Het is aan de sociale partners om uit te maken welke uitkeringen de hoogte ingaan. Een derde dossier is het in kader-cao's gieten van het mini-compromis over eindeloopbaan, dat in december werd gesloten. Alle dossiers hangen evenwel aan elkaar. Leemans: "Een akkoord daarover is mogelijk als er een akkoord is over de koopkracht".

De afloop van het overleg blijft onduidelijk. ABVV-voorzitter De Leeuw had het over "aartsmoeilijk" overleg, ook al zijn de standpunten dichter bij elkaar gekomen. "Er is toenadering", aldus nog Vercamst.

Om 10 uur morgen roept het ABVV zijn federaal bureau bijeen. Om 11 uur staat dan een federaal comité gepland, zeg maar het parlement van de socialistische vakbond. Vierhonderd gemandateerden brengen dan hun stem uit over het voorstel dat al dan niet op tafel ligt, of kunnen ook een mandaat tot verdere acties geven. Het ACV consulteert op 10 februari zijn achterban.

Marie-Hélène Ska.Beeld PHOTO_NEWS
Karel Van Eetvelt.Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234