NieuwsPeru
Groep toeristen, waaronder ook Belgen, gegijzeld in Amazonegebied uit protest tegen olielek
Bewoners van het Amazonegebied in Peru hebben een groep toeristen een etmaal vastgehouden. De groep Peruanen gijzelde tientallen toeristen op een rivierboot, uit protest tegen een olielek. De actievoerders verwijten de regering niets te doen tegen de milieuvervuiling. Onder de toeristen bevonden zich ook ‘een aantal Belgen’, bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken vrijdagavond.
In totaal een zeventigtal opvarenden van een rivierboot werd vastgehouden uit protest tegen een gebrek aan hulp van de overheid na een olieramp in het gebied.
De actievoerders verwijten de regering niets te doen tegen de milieuvervuiling. “Met deze actie vragen we de aandacht van de regering. Er zijn buitenlanders en Peruanen, samen ongeveer 70 mensen”, vertelde Watson Trujillo, de leider van de Cuninico-gemeenschap, aan het lokale radiostation RPP.
Trujillo zei dat zijn groep de “radicale maatregel” had genomen in een poging druk uit te oefenen op de regering om een delegatie te sturen en de milieuschade op te nemen na het weglekken van 2.500 ton ruwe olie in de rivier Cuninico op 16 september.
Tijdens trip met rivierboot
De opvarenden van de boot, onder wie zwangere vrouwen, mensen met beperkingen en een baby van een maand oud, hebben een dag en een nacht doorgebracht zonder water of elektriciteit. Leider Trujillo blies in de loop van de dag de gijzeling af. “Het recht en respect voor het leven staan voorop. We zullen het nodige doen opdat de mensen die op de boot zaten naar hun bestemming kunnen.”
De groep werd vastgehouden terwijl ze een trip met een rivierboot maakten. Naast Britse, Amerikaanse, Franse, Spaanse en Zwitserse burgers bevonden zich onder de vastgehouden toeristen ook enkele Belgen. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Angela Ramirez, een jonge vrouw die werd vastgehouden, liet op sociale media weten dat de gijzelnemers hen vriendelijk en respectvol behandelden. “Maar dit is de enige manier die ze vonden om een oplossing voor hun gemeenschap te vinden”, liet de vrouw weten.
Lek in pijpleiding
Inheemse gemeenschappen hadden de doorvaart van alle schepen op de rivier al geblokkeerd uit protest tegen de lekkage, die werd veroorzaakt door een breuk in de Norperuano- oliepijpleiding. Op 27 september riep de regering de noodtoestand uit voor 90 dagen in de regio, waar de gemeenschappen Cuninico en Urarinas wonen en waar ongeveer 2500 inheemse mensen leven.
De 800 km lange Norperuano-pijpleiding, die eigendom is van het staatsbedrijf Petroperu, werd vier decennia geleden aangelegd om ruwe olie te vervoeren van het Amazonegebied naar Piura, aan de kust.
Volgens Petroperu was de lekkage het gevolg van een opzettelijke snee van 21 cm in de pijpleiding. Het staatsbedrijf beweert dat de pijpleiding keer op keer opzettelijk wordt beschadigd. Sinds december vorig jaar zijn er meer dan vijftig schadegevallen geregistreerd. Het bedrijf zegt de vervuiling op te ruimen en de bewoners van drinkwater en voedsel te voorzien.