Donderdag 20/02/2020

Groep De Beukelaar heeft interesse voor de Tijd

Pin-ups tussen beursinfo?

De journalisten van de 'Financieel-Economische Tijd' beraden zich vandaag over de toekomst van hun krant. Ze kunnen het dan ineens hebben over een nieuwe geïnteresseerde die gisteren op de proppen kwam: de Groep De Beukelaar.

brussel

Josse Abrahams

De Redactiedag van de FET was in tempore non suspecto gepland en zou over projecten voor volgend jaar gaan. Na de ontmoeting met voorzitter Jo Cornu en gedelegeerd bestuurder Jan Lamers gisteren werd beslist de programmering om te gooien. "Noem het een actualiteitscongres", zegt hoofdredacteur Marc van Cauteren. De redactie maakt vandaag de analyse op van waar ze staat. Officieel is het standpunt nog steeds: 'We hebben niemand nodig en blijven liefst onafhankelijk.' Ondertussen valt er ook al een 'maar' te bespeuren. Wat als het niet anders kan? Langzaam groeit namelijk het besef dat er zich misschien wel geen probleem stelt voor de krant, die perfect kan blijven voortdoen op de Vlaamse markt, maar wel voor de andere activiteiten van de groep. De FET heeft geen buitenlandse partner nodig, maar de elektronische poten, Tijd Net en Tijd Beursmedia, moeten meer in de richting van een internationalisering denken. Het ontstaan van Euronext, de fusiebeurs tussen Brussel, Parijs en Amsterdam, geeft de richting aan. Een oplossing kan zijn dat de onderdelen uit elkaar worden gehaald, dat bijvoorbeeld enkel voor het elektronische gedeelte een partner wordt gezocht. "Zover zijn we nog niet in ons denken", zegt van Cauteren. Anderzijds leeft het besef dat de Vlaamse werkgevers van het VEV moeite hebben om de verdere groei van de elektronische onderdelen te financieren en dat de redactie maar een onderdeel is van het geheel. Alles wijst erop dat de VEV-top gewonnen is voor een verkoop. Uiteindelijk is de oefening al van in het voorjaar bezig en had men tijd genoeg om Jo Cornu tegen te houden. Ondertussen is er trouwens allang geen sprake meer van een oefening. Van Cauteren ontkent dat de redactie erg laat op gang komt. "Pas nu tekent zich een richting af", zegt de hoofdredacteur, "en wordt het een interessante oefening om na te denken over de toekomst van het bedrijf." De optie van een managementbuy-out viel deze week ook even op de redactie, maar concreet is dat allemaal niet.

Directie en redactie mogen zich nu ook beraden over een vierde kandidaat. De beursgenoteerde groep De Beukelaar toonde gisteren spontaan interesse. Dat de leiding van de Tijd niet zelf aan hen dacht, hoeft volgens Kris Dekelver geen probleem te zijn. Groep De Beukelaar is van plan Cornu te contacteren. "Geld is alvast geen probleem", zegt Dekelver. "Als ik goed geïnformeerd ben, gaat het over 2,6 miljard frank. Dat bedrag is voor ons geen probleem, maar logischerwijs gaan wij er niet alleen voor." Aan een samenwerking met uitgeverij Biblo wordt voorlopig nog niet gedacht.

Een probleem wordt ongetwijfeld het inpassen van een financieel-economisch dagblad in een groep die de mannenbladen P-Magazine en Ché uitgeeft en geen ervaring heeft met dagbladen. Zien we binnenkort pin-ups tussen de beursinfo staan? "Wij zijn een groep die mensen hun eigen ding laten ontwikkelen. De Beukelaar heeft Tijd geld te bieden en daarnaast de expertise om zaken te doen vooruitgaan." Maar de groep kampt met een belangrijke achterstand. Met de andere kandidaten wordt al langer gepraat en zij hebben de tijd gehad om hun eigen visie te ontwikkelen.

Er viel gisteren ook een eerste reactie uit politieke hoek te noteren. De VU steunt de redactie van de FET in haar streven naar onafhankelijkheid. Het VEV moet zich volgens de partij laten leiden door het Vlaamse maatschappelijke belang. Kamerlid Karel Van Hoorebeke zal volgende week bij de minister van Economie aandringen op een onderzoek door de Raad van Mededinging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234