Zaterdag 20/04/2019

Gezondheid

Groentjes roosteren is even schadelijk als smog

Beeld Getty Images/iStockphoto

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Colorado komen er bij het roosteren van vlees of groenten zoveel chemicaliën vrij, dat het de luchtkwaliteit in huiskamers ernstig vervuilt. Zodanig zelfs dat die lucht "erger is dan de lucht in Dehli", aldus de onderzoekers.

De fijne roetdeeltjes en minuscule organische deeltjes die voortkomen uit gasvlammen, groenten, oliën en vetten, in combinatie met fijnstof of schadelijke PM2.5-deeltjes, zorgen voor een luchtvervuiling die dertien keer hoger ligt dan die in de Londense buitenlucht. Ook duurt het zo'n uur om de lucht in huis weer proper te krijgen.

"We waren allemaal verbaasd over het totale niveau van fijnstof in het huis," zegt Marina Vance, die het onderzoek leidde, in The Guardian. Zij adviseert mensen om regelmatig ramen te openen en afzuigsystemen te gebruiken om het huis tijdens het koken te ventileren. Ventilators helpen niet, omdat die de lucht in huis recirculeren zonder deze voldoende te filteren.

De bevindingen liggen in de lijn van een eerder, recent onderzoek van de Universiteit van Texas. Daar werd ontdekt dat het toasten van brood mensen in huis blootstelt aan evenveel luchtvervuiling als rondlopen in een drukke straat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.