Vrijdag 09/12/2022

Ruimtevaart

Groenten kweken op Mars? Dat kan, ondergronds

In Dubai kun je door een VR-bril kijken om te zien hoe het gaat op Mars. Nederlandse onderzoekers bestuderen intussen de beste landbouwlocaties op de planeet. Beeld REUTERS
In Dubai kun je door een VR-bril kijken om te zien hoe het gaat op Mars. Nederlandse onderzoekers bestuderen intussen de beste landbouwlocaties op de planeet.Beeld REUTERS

Als de mens in de toekomst een kolonie sticht op Mars, wat is dan de beste plaats om te landen? En wat zijn de beste landbouwlocaties? Daarmee zijn onderzoekers momenteel bezig.

Bard van de Weijer

Mensen die zich op de rode planeet vestigen, zullen zelf groente moeten verbouwen om te kunnen overleven. De Wageningse plantenonderzoeker Wieger Wamelink heeft daarom een kaart samengesteld met de beste landbouwlocaties.

Mars­grond is niet bijzonder geschikt voor het telen van groenten, onder meer door het weinige stikstof in de bodem. Dat zullen aardbewoners alvast moeten meenemen, misschien in de vorm van menselijke ontlasting die astronauten tijdens de reis moeten bewaren. Door die te steriliseren en in te vriezen, kunnen mensenuitwerpselen de teelt op Mars een mooie impuls geven, oppert Wamelink. Maar toch is de bodem lang niet overal geschikt voor de teelt van aardappels, wortelen en rucola.

“Op sommige plekken komt er meer magnesium en calcium voor dan op andere”, zegt Wamelink. “Dat zijn ook essentiële voedingsstoffen.” Maar er zitten ook stoffen in de bodem die ronduit giftig zijn, zoals perchloraat, en zware metalen als kwik, cadmium en lood. Inmiddels hebben we door kunstmanen van de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA rond Mars een goed beeld welke stoffen waar voorkomen op de planeet, maar die gegevens zijn volgens de onderzoeker nog nooit gecombineerd. Wamelink en zijn student Line Schug hebben de data van

30 kaarten van onder meer NASA en Arizona State University over elkaar gelegd. De ­onderzoekers keken ook naar hoogte: hoger is ­ongunstiger want kouder en met nog minder bescherming tegen straling.

Zo ontstond een nieuwe kaart met minder en meer gunstige plekken om groenten te telen. Het verbouwen van groente zal ondergronds moeten gebeuren, om de gewassen te beschermen tegen de verzengende kosmische straling die op Mars heerst wegens het nagenoeg ontbreken van een magnetisch veld en een atmosfeer, die het leven op aarde beschermen.

Naast bodemgesteldheid keken de onderzoekers naar temperatuur. Die mag niet te hoog zijn omdat het eventueel aanwezige water dan verdampt, en niet te laag, om het leven van de kolonisten dragelijk te houden. Het is sowieso geen pretje op de rode planeet; de gemiddelde temperatuur is min 60 graden Celsius.

Astrobioloog

Het is leuk om te zien dat verschillende groepen hun data aan elkaar koppelen, vindt Inge Loes ten Kate van de Universiteit Utrecht. Zij doet als astrobioloog onder meer onderzoek naar de detectie van organische moleculen op andere planeten. “Op het eerste gezicht lijken de locaties aannemelijk, maar om een goed wetenschappelijk oordeel te vellen, zouden deze data nog wel gepubliceerd moeten worden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234