Dinsdag 15/10/2019

Groenten in al hun glorie

We weten allemaal dat veel groenten eten gezond en goed voor de planeet is, maar in de praktijk halen we vaak niet de aanbevolen hoeveelheid van 350 gram per dag. Velen onder ons groeiden op met saaie, platgekookte groenten, vaak verstopt onder een dikke laag saus. Dat je ze ook op een interessante en smaakvolle manier kunt klaarmaken, bewees chef Hugh Fearnley-Whittingstall reeds in 2011 met de bestseller Veg!. Met zijn gloednieuwe opvolger Heel veel veg! gaat de River Cottage-chef nog een stap verder en brengt hij meer dan 400 pagina's veganistische groente-inspiratie, waarbij hij ook geraffineerde koolhydraten zoals brood, pasta, noedels en bladerdeeg uit de weg gaat. Niet dat de Britse celebritychef vis, vlees, kaas en pasta als des duivels ziet - hij eet ze zelf ook nog steeds - maar hij vindt dat we er té afhankelijk van zijn. Met gekaramelliseerde randjes, exotische kruiden en funky dressings brengt hij de heerlijke natuurlijke smaak van groenten naar boven.

Het eerste hoofdstuk staat volledig in het teken van buikvullende plantaardige hoofdgerechten, gevolgd door groenten uit de oven en ideeën voor hartige, gezonde salades, verwarmende soepen en recepten om op een lekkere manier onze dagelijkse dosis rauwe groenten binnen te krijgen. Overtuigen doet hij met gerechten zoals knapperige koolsla met pindadressing, romige speltotto met erwtjes, citroen en hazelnoot of winterse gegratineerde prei en kool met noten. Een inspirerend boek boordevol recepten die je gegarandeerd verleiden om meer groenten te eten. Geschikt voor vegetariërs, veganisten en alleseters.

Uitgegeven bij Becht, 19,99 euro

Latte in een nieuw jasje

In Amsterdam opende net de allereerste matchabar. Je drinkt er het helgroene Japanse poeder niet enkel in theevorm, het kostbare goedje wordt ook verwerkt in cakes, tiramisu, eclairs en de populaire matcha latte. Lattes worden de laatste tijd wel vaker in een nieuw jasje gestoken. Tijdens een recente trip naar Tel Aviv leerde ik de red beet latte op basis van plantaardige melk en bietensap kennen. Maar ook in België hebben speciale lattes hun weg naar de koffiebars gevonden. Rainbow latte, goudgele kurkuma latte (ofte golden milk), en de allerlaatste hype in latteland: de charcoal latte met geactiveerde houtskool, bekend om zijn zuiverende werking en ontstekingsremmend effect. Bij ons drink je de kleurrijke drankjes onder meer bij Divers (Antwerpen), Le Pain Quotidien (Brussel), BEO (Gent), Hinterland (Brussel) en Alfons (De Panne).

Amélie is trendonderzoeker bij Trendwolves, freelancejournalist en de bezielster van daronsdaronnes.com, een blog in teken van modern ouderschap.

"Lepelblad, in de Gentse stadsbuurt Onderbergen, heb ik heel hard leren appreciëren toen we daar vlakbij woonden. In dit slowfoodrestaurant weten ze oude klassiekers op een creatieve manier te benaderen. Met veel gevoel voor smaak, presentatie en de allerbeste producten wordt zelfs een saucisse met stoemp hier een verfijnd gerecht. Zelf ga ik steevast voor een van de wekelijkse suggesties. Denk aan vistajine, varkenswangetjes of een hartige wintersalade. Allemaal even lekker! Op zaterdag kan het hier zeer druk zijn, maar de sfeer is altijd vriendelijk en gezellig."

Lepelblad, Onderbergen 40, Gent

De ene pan is de andere niet

Gezond koken doe je niet enkel met gezonde ingrediënten, je hebt ook veilig en functioneel kookmateriaal nodig. Bestaat er dan zoiets als een onveilige pan? Zeker! Traditionele antikleefpannen maken gebruik van PTFE (denk aan Teflon), een synthetische stof die niet goed bestand is tegen temperaturen hoger dan 240°C. Een warmte die sommige pannen in amper drie minuten op een hoog vuur bereiken. Bij oververhitting kan PTFE ontbinden en kunnen er schadelijke gassen vrijkomen. Bovendien maakt men bij het aanbrengen van de PTFE-antikleeflaag gebruik van PFOA of varianten daarvan, schadelijke hulpstoffen die volgens recent wetenschappelijk onderzoek gelinkt kunnen worden aan verschillende kankers. Hoog tijd dus voor een update van onze pannencollectie! Jeroen Meus denkt er net zo over en koppelt zijn naam aan een nieuwe reeks Dagelijkse kost-pannen. Deze keramische antikleefpannen worden gemaakt door The Cookware Company, het Belgische bedrijf dat in 2007 GreenPan introduceerde. De pannen zijn omhuld met een keramische antikleeflaag gemaakt op basis van zand. Zelfs als je pan per ongeluk oververhit, komen er nooit schadelijke stoffen of dampen vrij.

Vanaf 29,99 euro, dagelijksekostpan.be

Wist je dat aardpeer ook rauw heerlijk smaakt?

Rasp hem grof of snij met een mandoline in flinterdunne plakjes en verwerk in een heerlijke wintersalade met walnotenolie.

Van boon tot chocoladereep

Bijna alle chocolade die we eten, komt van dezelfde fabrikant. Maar steeds meer chocolatiers kiezen voor een volledig zelfgemaakt product. Zoals Isabelle Quirynen en Tom Geens van Coup de Chocolat, 'het kleinste chocoladefabriekje ter wereld'. Want, zegt het duo: "Belgische chocolade moet eerlijker, kwalitatiever en lekkerder. Deze bean-to-bar methode geeft ons veel meer controle. Over de smaak, het productieproces én de herkomst." Isabelle en Tom selecteren onbespoten en ongemanipuleerde cacaovruchten en betalen boeren tot vier keer meer dan de fairtradeprijs. In Antwerpen verwerken ze vervolgens de kwaliteitsvolle bonen tot drie verschillende chocoladerepen: Marcel 63%, Gusta 70% en Jerome 80%.

coupdechocolat.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234