Vrijdag 27/01/2023

Mercosur

Groenen vallen Europees handelsverdrag met Latijns-Amerika aan

Ontbossing in het Amazonegebied Beeld REUTERS
Ontbossing in het AmazonegebiedBeeld REUTERS

Ook in ons land barst de strijd rond het EU-handelsverdrag met Latijns-Amerika stilaan los. De groenen willen vandaag een meerderheid verzamelen tegen het akkoord. Volgens hen is dat schadelijk voor de Amazone.

Jeroen Van Horenbeek

De onderhandelingen sleepten een poos aan, twee decennia om precies te zijn, maar vorig jaar was het dan toch zover: Europa tekende een akkoord met de Mercosur (Mercado Común del Sur), het Latijns-Amerikaanse handelsblok bestaande uit Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay. Het is het grootste handelsakkoord dat de Unie ooit afsloot. Toenmalig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker noemde het een historisch moment.

Maar dat ging in België zonder al te veel poeha voorbij. Vooral omdat het maar een principeakkoord betrof, dat eerst nog verder uitgewerkt moest worden door het diplomatieke korps en vervolgens door alle nationale parlementen van de Europese Unie moest worden geloodst. Een ellenlang bureaucratisch proces.

Momenteel wordt de tekst gefinaliseerd. Toch willen de groenen alvast aan de alarmbel trekken. Ze brengen vandaag een resolutie naar het parlement waarin Europa wordt opgeroepen om het akkoord met de Mercosur radicaal te herzien. Volgens de groenen moedigt het akkoord de intensieve landbouw in Latijns-Amerika aan. Die zorgt in het Amazonegebied voor grote schade, luidt het.

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt: “Een handelsakkoord afsluiten betekent dat je het landbouwmodel in de Mercosur beloont: industriële, intensieve landbouw door een kleine minderheid van grootgrondbezitters die massaal pesticiden en groeihormonen gebruiken. Lagere importtarieven en minder grenscontroles betekent een boost voor dat destructieve landbouwmodel. Willen we dat echt in Europa? Neen, toch?”

Het handelsakkoord en het opvoeren van de export zal verdere ontbossing stimuleren, voorspelt Devriendt. “Nu al is dat een gigantisch probleem. 80 procent van de ontbossing komt door intensieve landbouw. Ongeremde handelsakkoorden gaan uit van dogma’s die in de kwetsbare wereld van vandaag niet langer standhouden.” Volgens Devriendt zal het akkoord met de Mercosur ook een klap zijn voor de Europese boeren. “Hier leggen we onze landbouwers terecht strenge normen op inzake milieu en productie. In Latijns-Amerika gebeurt dat niet. Zo kan je niet concurreren.”

Wie uitzoomt uit België, merkt dat dit dubbele argument - milieu gecombineerd met landbouw - in heel Europa bovenkomt. Franse boeren verzetten zich tegen de toekomstige concurrentie uit Latijns-Amerika. In Ierland, dat vreest voor zijn rundsvleesindustrie, botst de Mercosur-deal op verzet. Idem in Oostenrijk. Begin juni heeft het Nederlandse parlement het handelsakkoord al officieel de wacht aangezegd.

De groenen hopen dat ze vandaag in het parlement een meerderheid kunnen verzamelen voor een afwijzing van het handelsakkoord met de Mercosur. Die kans zit erin. Ook PVDA-PTB, Vlaams Belang, PS en sp.a hebben ernstige twijfels. MR volgt mogelijk. De Franstalige liberalen hebben zich in Wallonië al verzet tegen de deal.

N-VA is wel een voorstander van het handelsakkoord. “Ik snap de kritiek niet”, reageert Kamerlid Anneleen Van Bossuyt. “Net zoals bij de akkoorden met Canada en de VS (CETA en TTIP) worden er veel onwaarheden en spookverhalen verkondigd. Het akkoord met de Mercosur biedt Europa een aantal mooie kansen: er gaat een exportmarkt van 780 miljoen mensen open voor ons. We moeten beseffen dat in Vlaanderen een op de drie jobs rechtstreeks of onrechtstreeks afhangt van export.”

De bezwaren rond het klimaat en de landbouw veegt Van Bossuyt van tafel. “Het akkoord legt net extra eisen rond klimaat, gezondheid en werk op aan de Latijns-Amerikaanse landen. Zo moeten ze het klimaatakkoord van Parijs naleven. Ik ben er zeker van dat Jair Bolsonaro, de omstreden president van Brazilië, al lang uit het klimaatakkoord van Parijs was gestapt zonder het handelsakkoord met de Europese Unie. Dat zou pas dramatisch zijn voor het Amazonegebied. Dit nieuwe handelsakkoord geeft ons hefbomen. En het is niet zo dat we overspoeld zullen worden door goedkoop vlees. Het gaat maximaal om 1,3 procent van de Europese productie.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234