Zondag 20/06/2021

Groene lening zet eindspurt in

Banken noteren de voorbije maanden een nooit geziene toeloop voor groene hypothecaire kredieten. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd.

Argenta kreeg in november 1.439 aanvragen voor een totaalbedrag van 20,8 miljoen euro. In december waren er 1.392 dossiers voor 18 miljoen euro. Daarbij mag niet worden vergeten dat december eigenlijk maar voor een halve maand telt. Na 15 december was het in veel gevallen niet meer mogelijk nog een nieuw dossier aan te maken en tijdig tot een goed einde te brengen. Met een productie van bijna 40 miljoen euro voor november en december 2011 realiseert Argenta in twee maanden evenveel als in heel 2010. Argenta zal heel 2011 afsluiten op 140 miljoen euro aan groene kredieten.

Argenta is aangenaam verrast. In juli 2011 had de bank haar klanten ervan op de hoogte gebracht dat de voorwaarden van de groene lening niet zouden worden verlengd na 31 december. "We kregen een verhoogd aantal aanvragen nadat de pers volop de aandacht was gaan vestigen op het aflopen van de maatregel. Iedereen dacht plots dat ook fiscale maatregelen voor energiebesparende werken zoals zonnepanelen, waarvoor vaak groene leningen werden afgesloten, zouden worden afgebouwd", stelt Lia Peeters, woordvoerster bij Argenta. Uiteindelijk zijn al die maatregelen, met uitzondering van dakisolatie, volledig gesneuveld bij de regeringsvorming.

Ook BNP Paribas Fortis legt bijzonder sterke cijfers voor de voorbije maanden voor. "In november 2011 waren er 4,5 keer meer dossiers dan in november 2010. Voor heel 2011 gaan we uit van een groei met 200 procent", zegt woordvoerster Hilde Junius.

"In de periode september-november 2011 openden we meer dan 10.000 dossiers, dat is meer dan het dubbele in dezelfde periode een jaar voordien. November was een absolute recordmaand. En ook begin december lag de productie hoger dan in de maanden voordien", voegt Stef Leunens, de persverantwoordelijke van KBC, eraan toe.

Voor ING meldt Ilse Muyers voor december een stijging van het aantal dossiers voor groene hypothecaire kredieten met 289 procent en een toename van het bedrag met 318 procent.

Voor het Landbouwkrediet (inclusief het overgenomen Centea) spreekt Michel Ernotte van een groei met factor 3,2 voor de voorbije twee maanden en een factor 2,5 voor heel 2011.

In 2010 werden er voor 1 miljard euro groene kredieten toegestaan in België. Als men de nog officieuze cijfers van deze belangrijke spelers extrapoleert, komt men snel aan een cijfer van 3 miljard euro. Iedereen in de sector acht zo'n marktvolume onwaarschijnlijk. Er zijn op het einde meer kleine dossiers, sommige aanvragen zijn geweigerd. Waarschijnlijk zijn er ook dubbele tellingen.

Inkomsten overheid

De overheid zal meer inkomsten verliezen dan verwacht door fiscale steun aan de groene leningen en de energiebesparende maatregelen waarvoor ze worden gebruikt. Het betekent ook dat de pijplijn voor de bouwsector aan energiebesparende investeringen iets groter is dan verwacht.

Op korte termijn kunnen de groene leningen ook een positieve impact hebben op de inkomsten van de overheid. Om van de 40 procent fiscale aftrek te genieten voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, moest het contract getekend zijn voor 28 november. Tenzij men in 2011 al betaalt, zelfs al zijn de werken nog niet uitgevoerd. Het betekent dat in het vierde kwartaal heel wat btw-inkomsten door de overheid worden geïnd voor werken die pas in 2012 worden uitgevoerd. In het eerste en het tweede kwartaal van 2011 vallen de btw-inkomsten daardoor wel relatief lager uit.

Voordelen groene lening

lEen goene lening afgesloten vóór eind 2011 biedt een korting van 1,5 procent op de rente.

lDe effectief betaalde rente geeft een belastingkorting van 40 procent gedurende de looptijd van de lening.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234