Dinsdag 20/04/2021

Groene hoogspanning over samenstelling kamerlijsten

Met een ledenpoll in de vijf Vlaamse provincies legt Agalev komende zaterdag haar kieslijsten voor de Kamer definitief vast. Over de verkiesbare plaatsen op ontwerplijst, die dezer dagen opgesteld wordt, hangt er in de meeste provincies nog behoorlijk wat spanning in de lucht. In Antwerpen leidde dat al tot een aanvaring tussen staatssecretaris Eddy Boutmans en fractieleider Joos Wauters, maar ook elders staan de zenuwen strak.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij sprak politiek secretaris Jos Geysels de vrome wens uit dat alle Agalev-lijsten getrokken zouden worden door een vrouwelijke kandidaat. Voor de senaatslijst, die toen al werd goedgekeurd, was dat alvast geen probleem, met Vlaams minister Mieke Vogels op nummer één. Op twee staat ACV-vakbondsman Rudi Reynaert, gevolgd door Tinne Van der Straeten van Jong Agalev en Marianne Vergeyle, kabinetschef van minister van Volksgezondheid Jef Tavernier. Eerste opvolger is huidig senator Meryem Kaçar.

In West-Vlaanderen wordt het minder vanzelfsprekend om een vrouw op de eerste plaats te hijsen. Kamerlid Anne-Mie Descheemaeker is opnieuw kandidaat, maar zij draagt niet de voorkeur weg van de partijtop. Die geeft liever voorrang aan de jongere Ann Croeckaert uit Knokke-Heist. Behalve haar leeftijd heeft de 31-jarige kandidate ook haar banden met het ACV als troef. "Ik hoop op de beslissende stem van de leden", zegt kamerlid Descheemaeker zuinigjes. Ook een derde, mannelijke hond wil graag met het been gaan lopen: senaatsfractieleider Frans Lozie. Hij rekent op steun van de basis, die de vervrouwelijking van de lijsten misschien te ver vindt gaan. Vooral in West-Vlaanderen, waar Agalev maar één verkiesbare plaats te begeven heeft, belooft de poll een spannend verloop te kennen.

Dat Vlaams minister Vera Dua de lijst mag trekken in Oost-Vlaanderen wordt minder betwist. Ze gaat federaal minister Jef Tavernier vooraf. Op nummer drie volgt wellicht ex-Spiritist Ferdy Willems, die zich voorbeeldig in zijn nieuwe partij integreerde. Eerste opvolger is Els Keytsman uit Aalst. Ook zij is een jonge dertiger, momenteel aan de slag als adviseur op het kabinet van minister Tavernier. Aangezien op de lijst de mooie plaatsen netjes verdeeld zijn over de verschillende regio's is de kans groot dat de poll in Oost-Vlaanderen zonder veel problemen verloopt.

In Antwerpen is dat minder zeker. Daar staat staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans in het middelpunt van de belangstelling. De voorbije weken kwam het tot een zware aanvaring tussen Boutmans en kamerfractieleider Joos Wauters, die beiden de tweede plaats achter lijsttrekker Fauzaya Talhaoui ambiëren. Op de ontwerplijst staat Wauters op twee en Boutmans op drie. Maar de staatssecretaris is tegelijk eerste opvolger, zodat zijn verkiezing een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is. Lijstduwer is immers Vlaams minister Mieke Vogels. Als ze verkozen wordt, zal ze haar mandaat niet opnemen en is er plaats voor een opvolger. Als Talhaoui minister wordt, ziet het er ook goed uit voor de tweede opvolger, Astrid Wittebolle. Zij zou sowieso na twee jaar in het parlement komen, omdat Joos Wauters in de helft van de regeerperiode de fakkel zou doorgeven.

In Limburg is senator Jacinta De Roeck de nummer één op de ontwerplijst. Huidig kamerlid Peter Vanhoutte hoopt op de eerste-opvolgersplaats. De Limburgse groenen zouden vervolgens een ingewikkelde stoelendans doorvoeren. De Roeck zou in de Senaat gecoöpteerd worden, waarna ze in de Kamer vervangen kan worden door Vanhoutte. "Zo kan iedereen in zijn eigen assemblee bij zijn eigen dossiers blijven", legt een betrokkene uit. Oud-minister Magda Aelvoet trekt in Vlaams-Brabant de lijst. De tweede verkiesbare plaats op de ontwerplijst is voor Lode Vanoost. Huidig kamerlid Kristien Grauwels moet hopen dat Aelvoet na 18mei weer minister wordt. Voor haar zit er immers niet meer dan een eerste-opvolgersplaats in.

De ledenpoll wordt zaterdagmiddag in de vijf provincies tegelijk georganiseerd. Als de ontwerplijst geen meerderheid krijgt, volgt een aparte stemming over alle kandidaten per plaats op de lijst. Als het zover komt, zijn verrassingen niet uitgesloten.

Vooral in West-Vlaanderen en Antwerpen nervositeit over verkiesbare plaatsen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234