Vrijdag 21/02/2020

Energie

Groene consultant dient klacht in: "Engie-Electrabel sjoemelt met centrales"

De kerncentrale van Doel, vlakbij Antwerpen.Beeld ANP

Het groene consultancybureau Zero Emission Solutions dient een formele klacht in en eist dat de energiewaakhond CREG een onderzoek opent naar Engie Electrabel. De beschuldiging: geknoei met de aan- en uitknop van energiecentrales. "Dit is totaal uit de lucht gegrepen", reageert het energiebedrijf.

"In de herfst vallen niet alleen de bladeren van de bomen, maar vallen ook de energiecentrales van Engie Electrabel elk jaar uit. Het gebeurt te dikwijls om nog langer van toeval te kunnen spreken", verduidelijkt Alex Polfliet, het hoofd van Zero Emission Solutions en een vaak geciteerde energiespecialist.

Polfliet denkt dat de Belgische energiemarkt gemanipuleerd wordt door Engie Electrabel. In het najaar heronderhandelen veel industriële bedrijven hun energiecontract. De afgelopen vijf jaar hebben ze dat, volgens Polfliet, telkens moeten doen aan hogere prijzen dan tijdens de rest van het jaar. Omdat er net dan schaarste was door de vele problemen in de centrales van Engie Electrabel.

Het najaar is bovendien de periode waarin er altijd zenuwachtigheid ontstaat over de stroombevoorrading van het land in de komende winter. Morgen brengt netbeheerder Elia een rapport uit hierover. Dit rapport wordt belangrijk in het politieke debat over het al dan niet openhouden van de zeven kerncentrales van Engie Electrabel. Hoe meer onzekerheid, hoe groter de kans dat een aantal open blijven.

Overtuigd

"Ik ben er intussen helemaal van overtuigd dat Engie Electrabel voorbij het toelaatbare gaat om zijn eigen politieke en commerciële belangen te dienen", benadrukt Polfliet. "Vandaag zijn niet alleen de kerncentrales van Tihange 1 (panne) en Doel 3 (onderhoud) stil gelegd. Ook een turbine 4 van de centrale in Coo (onderhoud), de gascentrales van Saint Ghislain en Zandvliet hebben zogezegd af te rekenen met een technische pannes. Vorige week is dan nog Tihange 3 en de groene centrale in Gent uitgevallen. Wat het totaal op zeven inactieve centrales brengt."

De federale energiewaakhond CREG belooft de klacht van Zero Emission Solutions  grondig te bekijken. "We zullen dan onderzoeken of de klacht gegrond is en er een antwoord op formuleren", vertelt woordvoerder Annemarie De Vreese. Als er sprake is van marktvervalsing, dan kan daar een administratieve boete tegenover staan. Het is vrij uitzonderlijk dat een bedrijf zoals Zero Emission Solutions een klacht indient tegen een ander bedrijf. "Maar het kan, en we nemen dit ernstig."

Ook groen Kamerlid Kristof Calvo dringt aan op een onderzoek. "De opeenvolging van gebeurtenissen is vreemd. Dit vereist duidelijkheid."

Zelf geen geld

Op het Brusselse hoofdkwartier van Engie Electrabel wordt de beschuldiging in alle toonaarden ontkend. "We zijn nog niet op de hoogte van een klacht, maar de redenering van Polfliet houdt geen steek", reageert woordvoerder Anne-Sophie Hugé. "Als er centrales in panne vallen, is Engie Electrabel daar als uitbater het eerste slachtoffer van. Wij verliezen daar geld aan. De insinuaties van Polfliet zijn ongegrond en onterecht."

Bij Engie Electrabel wordt tegelijkertijd benadrukt dat onderhoudswerken aan hun energiecentrales altijd worden afgestemd met netbeheerder Elia. "We doen niet zomaar wat we willen", vervolgt Hugé. Het klopt volgens haar dat er meer onderhoudswerken worden gedaan in het najaar, maar de reden daarvoor is simpel: "Zo zorgen we ervoor dat de centrales zeker vlot kunnen draaien in de winterperiode, wanneer de vraag naar elektriciteit het hoogst is." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234