Dinsdag 20/04/2021

Groene basisdemocratie zorgt voor verrassingen

undefined

Antwerpen / Brugge

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Agalev heeft zaterdag de verkiesbare kandidaten voor de kamerlijsten aangeduid. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot en vooral niet zonder verrassingen. In Antwerpen werd de modellijst, met staatssecretaris Eddy Boutmans pas op de derde strijdplaats, slechts zeer nipt aanvaard. In West-Vlaanderen werd de ontwerplijst verworpen en moest er plaats per plaats gestemd worden. Belangrijkste 'slachtoffers' van die West-Vlaamse poll zijn senaatsfractieleider Frans Lozie en nieuwkomer Ann Croeckaert.

Enkele weken terug sprak Agalev-partijleider Jos Geysels de wens uit om in alle Vlaamse provincies een vrouw bovenaan de kieslijsten voor de Kamer te plaatsen. De basismilitanten gaven zaterdag gehoor aan de wens van Geysels, maar van een leien dakje liep het niet. Geen problemen voor Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant waar de respectieve boegbeelden Vera Dua en Magda Aelvoet bovenaan de ontwerplijst stonden. In Oost-Vlaanderen prijkt federaal minister Jef Tavernier op de tweede plaats, voor de van Spirit overgekomen Ferdy Willems. In Vlaams-Brabant staat Lode Van Oost op de tweede plaats en is Kristien Grauwels eerste opvolger. Ook in Limburg werd de afspraak tussen lijsttrekster Jacinta De Roeck en de als tweede geplaatste Peter Vanhoutte door de leden aanvaard. De Roeck wordt gecoöpteerd voor de Senaat waardoor Vanhoutte opnieuw naar de Kamer kan.

In Antwerpen werd de modellijst met Fauzaya Talhaoui vooraan, gevolgd door Joos Wauters en Eddy Boutmans slechts op het nippertje aanvaard. Niet zozeer de eerste plaats van Talhaoui werd gecontesteerd, als wel de (slechts) derde plaats van Boutmans. "Er is stevig gediscussieerd maar dat is goed voor de democratie", zegt Joos Wauters. "De modellijst is nipt goedgekeurd, maar daarna wel door 90 procent aanvaard." Ook Boutmans zegt zich te kunnen vinden in de keuze van de militanten.

Nog rumoeriger ging het er in West-Vlaanderen aan toe. Daar werd de ontwerplijst met bovenaan Brugs politiek secretaris Ann Croeckaert niet aanvaard. De stemming, plaats per plaats, zorgde vervolgens voor een spectaculaire verrassing. De beide andere kandidaten voor de lijsttrekkersplaats, Frans Lozie en Anne-Mie Descheemaeker, moesten de duimen leggen voor de onverwachte Rita Brauwers, medewerkster op het kabinet van Mieke Vogels. Descheemaeker krijgt de tweede plaats. Voor Frans Lozie is er geen verkiesbare plaats meer weggelegd. Ook Ann Croeckaert komt niet in de Kamer. Zij moest in de stemming voor de eerste opvolgersplaats de duimen leggen voor Carlo De Winter.

Frans Lozie en Ann Croeckaert 'slachtoffers' van West-Vlaamse poll

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234