Donderdag 28/01/2021

Groen worden onder de zon

De zomer is al even in het land en dat heb ik geweten. Mijn mailbox zit al enkele weken tjokvol uitnodigingen voor openingen van rooftoprestaurants, koffiebars, brunchadresjes, verstopte pizzapop-ups en apero-spots. Een greep uit mijn to-dolijstje voor de zomermaanden.

In Antwerpen is het dak de nieuwe place to be. Zo geniet je deze zomer bij Black Smoke, op het dakterras van de Stadsbrouwerij, van een dinertje met een prachtig zicht over de stad. En het Groen Kwartier wordt met de stadsboerderij 't Dak van Pakt nog wat groener. Word 'dakboer' en krijg toegang tot 1.800 vierkante meter daktuin met serres, fruitbomen, kippen en zelfs vissen. Het binnenplein van de industriële site huisvest de nieuwe koffiebranderij en bar van Caffènation. Hun koffiegruis gaat nog een verdieping lager, naar de kelder, waar Caffungi haar vaste stek krijgt. Zij gebruiken de kliekjes van de koffiebar om oesterzwammen te kweken. Ook aan de andere kant van 't Stad, aan het eilandje, tiert het groen welig. Bij de urban bohemian gardenJardim kun je volop relaxen met je voeten in het zand en je hoofd in het gras. Tijdens de zomermaanden is de pop-up de ideale plek om te ontsnappen aan de stadsdrukte. Enkele meters verder eet je bij Lazy Jack in een indrukwekkende loods met zicht op het water van de Kattendijkdok. Je kunt er ook onder professionele begeleiding zelf je vlees grillen op een van de barbecues.

Voor een stevige brunch moet je de komende weken bij Eggs in Sint-Amandsberg zijn. Nog tot en met 2 juli kun je er op zondag genieten van een good old ontbijt waarin eitjes de hoofdrol spelen. Koffieliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Valentine Wanders. De topbarista opende afgelopen mei de deuren van haar langverwachte koffiebar Het Moment. Haar voormalige werkgever, Kobe Desramaults, blaast niet alleen exclusief leven in het voormalige Belgacomgebouw, hij laat met Superette RTT de Gentenaar ook kennismaken met een onontdekt stukje groen in het midden van de stad. Het kleine broertje van De Superette staat voor pizza's smullen tussen de sparren. Voor een zomers aperitief kun je de komende maanden terecht in Oudburg waar vandaag Bar La Rosa opengaat. Van daaruit is het gemakkelijk doorlopen naar Eetkaffee De Lieve, een vaste waarde in Gent die na bijna 40 jaar nieuwe uitbaters kreeg. Ook de voormalige stadsbibliotheek kreeg een nieuwe, tijdelijke invulling. Zo huisvest Nest onder meer De Keuken, waar starters op de zesde verdieping een nieuw horecaconcept kunnen uittesten of kookworkshops kunnen geven.

Lapje moestuin te huur

Niet gezegend met groene vingers, geen plaats of gewoonweg geen tijd om te moestuinieren, maar wel zin in zelf geoogste groenten? In het hart van Brussel kun je sinds kort een stukje onderhouden moestuin huren. Je leest het goed. Een ervaren urban farmer doet het zware werk, jij haalt de oogst binnen. Faire deal, als je het mij vraagt.

Meer info op peasandlove.com

Elke is modespecialiste bij MAD, het Brusselse Mode en Design platform. Ze organiseert elk jaar de Madifesto - European Fashion Summit. De volgende editie vindt dit najaar plaats.

"Een keer per maand heb ik met mijn man een tête-à-tête bij Gramm, een gastronomisch restaurant op de Vlaamsesteenweg. Het warme kader en het heerlijke achtgangenmenu zorgen telkens voor een geslaagde en gezellige avond uit. De verfijnde gerechten gaan vergezeld van zorgvuldig uitgekozen biowijntjes. Niet iedereen is daar zot van, maar ik vind ze heel lekker. Dit is een ideaal restaurant voor een romantisch uitje of om met een klein groepje vrienden gezellig te tafelen."

Vlaamsesteenweg 86, 1000 Brussel, grammrestaurant.be

Niet alle verse kruiden zijn geschikt om fijn te hakken. Zo kun je tijm best kneuzen en komt de smaak van basilicum het best tot zijn recht als je de blaadjes scheurt.

De vele gezichten van de Siciliaanse keuken

Dé Italiaanse keuken bestaat niet. Meer dan in andere Europese landen heeft elke regio haar eigen traditionele specialiteiten waar zelden of niet van afgeweken wordt. Het koppel Giancarlo en Katie Caldesi runt een Italiaans restaurant en kookschool in Londen en schreef al negen kookboeken, met elk een specifiek thema of regio. Nu is het Italiaanse eiland Sicilië aan de beurt. Een bundeling van atypische Italiaanse gerechten dankzij zijn Griekse, Spaanse en Arabische invloeden.

De cucina povera, waarbij vlees vervangen wordt door groenten, levert onbekende pareltjes op zoals bloemkool in rode wijn en zoetzure pompoen. Ook streetfood komt aan bod. Het eten dat de straten van Palermo domineert, stamt af van de tijd dat niemand thuis een oven bezat en brandstof duur en schaars was. Eeuwen later vullen de panelle (kikkererwtenbeignets), arancini (rijstballetjes) en sfincione (Siciliaanse pizza) nog steeds de magen van hongerige Sicilianen en nieuwsgierige toeristen. Geen Italiaans kookboek zonder antipasti. In Sicilië vertaald naar zoetzure caponata, sardineballetjes en gebakken ricotta.

Sicilië, 24,95 euro

Vaarwel, afzuigkap!

De afzuigkap is niet meer. Je leest het goed. De lelijke dwarsligger boven een strak kookeiland wordt tegenwoordig geïntegreerd in de kookplaat. De Pure Compact van Bauknecht, een inductiekookplaat waarin een afzuigkap verwerkt zit, heeft door zijn grondige vet- en geurfilters zelfs geen afvoer naar buiten meer nodig. En daar stopt het niet. De nieuwe generatie inductieplaten geeft tegenwoordig zelfs professionele instructies. Onzeker over hoelang je een biefstuk moet bakken? Whirlpool lanceert de W Collection: via de geïntegreerde assistent selecteer je het ingrediënt dat je wil klaarmaken, de dikte en de gewenste kooktechniek. De 6th sense-sensoren stellen de ideale temperatuur en kooktijd in en begeleiden je via geluidjes stap voor stap door het proces.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234