NieuwsEcologie
Groen wil taks van minstens 3.000 euro op vluchten met privéjet
Wie een privéjet neemt, moet een taks van minstens 3.000 euro betalen om de gigantische CO2-uitstoot te compenseren. Of dat is toch het voorstel van Groen-covoorzitter Nadia Naji.
Voor een vlucht met de privéjet naar Ibiza en terug telt u al gemakkelijk meer dan 12.000 euro neer - al kan dat bedrag ook de lucht inschieten als je voor een groter toestel kiest of een langere afstand aflegt. Het gebruik van privévliegtuigen zit in de lift: tussen 2015 en 2019 steeg de uitstoot ervan met 31 procent en na het coronajaar 2020 nam de populariteit nog toe. Groen-covoorzitter Nadia Naji pleit om die evolutie aan banden te leggen, door een taks op privéjets in te voeren. “Een gemiddelde vlucht van vier uur in een privéjet stoot evenveel CO2 uit als de gemiddelde Europeaan in een heel jaar. In tijden van een gigantische klimaatcrisis vinden we het vanzelfsprekend dat wie kiest voor een privéjet, de buitensporige uitstoot ervan compenseert.”
Momenteel zijn privéjets bijna volledig vrijgesteld van belastingen, omdat ze niet onder de Europese emissiehandel vallen en kerosine onbelast is. De vliegtaks, die de federale Vivaldi-regering begin dit jaar invoerde, geldt alleen maar voor vluchten tot 500 kilometer en bedraagt maximaal 10 euro. Onvoldoende, vindt Naji. Naar het voorbeeld van Zwitserland stelt ze voor een taks van minstens 3.000 euro te heffen op privéjets - een bedrag dat kan stijgen afhankelijk van de vluchtafstand en het vliegtuiggewicht. “Privéjets pompen gigantische hoeveelheden CO2 de lucht in, terwijl er alternatieven zijn. Wie toch voor een privéjet kiest, moet bijdragen voor de extra uitstoot.”
Naji hoopt dat de taks ooit op Europees niveau ingevoerd kan worden, maar het zou ook goed zijn “als België het goede voorbeeld geeft.” Alleen is de vraag hoe Naji dat wil doen: de jonge Groen-covoorzitter zetelt in geen enkel parlement. Is het dan maar een komkommertijdballonnetje? “Zeker niet. Intern gaan we bekijken hoe we dit idee willen realiseren.” Ze hoopt alvast partners te vinden voor het voorstel - al wou geen enkele coalitiepartner er voorlopig veel commentaar over kwijt.
Groen zegt dat het voorstel ‘enkele honderden miljoenen’ zou opbrengen. “Dat hebben we berekend”, zegt Naji. Dat geld wil de partij investeren in alternatieven, zoals de spoorwegen. “De meest ecologische keuze zou ook de goedkoopste moeten zijn. Vlotte, goedkopere treinverbindingen wereldwijd zal het beste argument zijn om steeds meer mensen te overtuigen om meer te treinen en minder te vliegen.”