Maandag 27/06/2022

Openbare omroep

Groen wil onderzoekscommissie naar rol Luc Van den Brande bij VRT-wantoestanden

Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur bij de VRT.
Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur bij de VRT. "Ik heb de beschuldigingen weerlegd."Beeld BELGA

De hoorzitting over wat de voorbije maanden fout liep bij de openbare omroep en over de rol van Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur, leverde weinig antwoorden op. Oppositiepartij Groen wil de zaak via een onderzoekscommissie uitspitten tot op het bot.

Jan Debackere en Pieter Dumon

“Institutioneel, schimmig en ontwijkend.” De leden van de commissie media van het Vlaams Parlement hebben weinig lof voor Luc Van den Brande na zijn hoorzitting achter gesloten deuren over de aanhoudende malaise bij de VRT. Van den Brande kwam er samen met CEO Frederik Delaplace tekst en uitleg geven bij een rapport van Audit Vlaanderen dat opsomt hoe en waar het management van de VRT de voorbije maanden in de fout ging.

Ook Van den Brande zelf kwam daarbij in het vizier. Hij zou tijdens het conflict tussen voormalig CEO Paul Lembrechts en diens directeur productie en media Peter Claes cruciale documenten onder de mat hebben geveegd. Zowel oppositie- als meerderheidspartijen hadden daar vragen bij. Antwoorden kwamen er gisteren nauwelijks.

“De voorzitter verschuilt zich achter procedures”, vindt Katia Segers (sp.a). “Hij maakt er zich van af met institutionele antwoorden.” Ook meerderheidspartijen Open VLD en N-VA geven off the record aan dat lang niet alle mist is opgetrokken. Maar veel zin om daar een zaak van te maken is er niet. De voorzitter wordt sowieso in de loop van volgend jaar vervangen en er zijn in volle coronacrisis wel andere katten te geselen.

Elisabeth Meuleman (Groen) neemt daar geen genoegen mee. Zij wil dat een onderzoekscommissie de zaak uitspit tot op het bot. “Zo’n commissie geeft ons de kans om ook andere betrokkenen, de leden van de raad van bestuur bijvoorbeeld, aan het woord te laten. Dat lijkt me de enige manier om de waarheid boven water te krijgen.” Dat de voorzitter binnenkort vervangen wordt, is voor Meuleman geen reden om van zo’n commissie af te zien. “We kunnen dit niet zomaar laten passeren. Het is onze parlementaire taak om dit soort zaken aan te kaarten.”

De VRT-toren aan de Reyerslaan. Beeld Tim Dirven
De VRT-toren aan de Reyerslaan.Beeld Tim Dirven

Van den Brande zelf kijkt positiever terug op zijn passage in de commissie. “Ik heb alle toelichting gegeven waarnaar me is gevraagd”, reageert hij. “Ik heb de beschuldigingen weerlegd en duidelijk aangetoond dat de leden van de raad altijd op de hoogte zijn gebracht van alle stappen die uiteindelijk tot het ontslag van Lembrechts en Claes hebben geleid. Ik zie dan ook het nut van een onderzoekscommissie niet in.”

Rapport Rekenhof

Meuleman legde eerder deze week de link tussen het rapport van Audit Vlaanderen en een doorlichting door het Rekenhof, dat onderzocht of de VRT de regels rond overheidsopdrachten naleefde. De inhoud van dat laatste rapport raakte nu ook bekend. Bij een steekproef uit de facturen van meer dan 5.000 euro die tijdens de eerste helft van 2018 opgesteld werden, bleek de VRT in 18 van de 47 gevallen de regels rond overheidsopdrachten niet nageleefd te hebben. “Meermaals wees de VRT een overheidsopdracht rechtstreeks aan een dienstverlener toe, zonder een overheidsopdracht te plaatsen of zonder meerdere ondernemingen te raadplegen.” Zo’n competitie kan voor een betere prijs en/of kwaliteit zorgen.

Het rapport van het Rekenhof werd in oktober 2019 aan de VRT overhandigd. Toenmalig CEO Lembrechts schreef op 14 november een antwoord. Daarin gaf hij aan dat de openbare omroep er werk van maakte om de regels altijd na te leven. Het rapport werd toegelicht voor de raad van bestuur. “Vier van de acht aanbevelingen zijn ondertussen geïmplementeerd, van de rest wordt werk gemaakt”, zegt Van den Brande.

Enkele weken na het rapport barstte aan de VRT-top het conflict los tussen Lembrechts en Claes. Die laatste werd er onder meer van beschuldigd te gul te zijn geweest voor bepaalde leveranciers en productiehuizen. De lijst van facturen die het Rekenhof onderzocht, spitst zich niet toe op de facturen van de directie media en productie. Naast reclamebureaus en productiehuizen gaat het over leaseauto’s, consultancy en technische diensten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234