Donderdag 08/12/2022

Groen wil inzetten op duurzame productie in Antwerpse haven

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Antwerpse arbeidsmarkt is aan het einde van de legislatuur minder gezond dan bij het aantreden van het college in 2007. De werkloosheid piekte eind september tot 33.619. Dat is negen procent meer dan een jaar geleden, zegt Groen-voorzitter Wouter Van Besien. "Groen Antwerpen wil inzetten op meer jobs in de haven onder meer door om te schakelen naar duurzame productie."

Hanne Adriaen

De werkloosheidsgraad in de havenstad ligt in 2012 boven de 15 procent tegen minder dan 13 procent in 2007. Een jaar later zat zelfs minder dan 12 procent van de beroepsbevolking zonder baan. De jaren nadien steeg dat cijfer boven de 14 procent.

Verschillende leeftijdsgroepen
Groen merkt op dat de toestand in alle leeftijdsgroepen minder gunstig is dan in 2007. "Bij de groep jonger dan 20 jaar is één op de drie werkloos, bij de groep tussen 20 en 24 jaar is een kwart werkloos. Voor 55-plussers betekent een langere loopbaan op dit moment vooral niet dat ze langer werken, wel dat ze aan het eind van de loopbaan zonder succes langer op zoek gaan naar een baan", betreurt Van Besien.

Groen kijkt naar de haven voor de creatie van nieuwe jobs. De haven zet te veel in op containerdoorvoer, vindt Van Besien. De voorzitter bepleit meer duurzame productie: "Zo kunnen Antwerpen en de Antwerpse haven excellentiepolen worden van duurzame innovatie en productie." Groen steunt de inplanting van een onderzoekscentrum dat zich hierop zou toespitsen (Hexagon).

Migranten
Voor Groen moeten de activeringstrajecten van het OCMW langer duren en op maat van doelgroepen. Daarnaast zet de partij in op competentieversterking, inloopbanen en meer diversiteit in het personeelsbestand. "Antwerpen telt 31,6 mensen met een migratieachtergrond maar stelt zelf slechts 8 procent te werk", luidt het.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234