Donderdag 01/06/2023

Hormonen

Groen wil hormoonverstoorders in verpakking verbieden

null Beeld ANP
Beeld ANP

De partij Groen wil hormoonverstoorders in verpakkingen verbieden. Dat zijn chemische stoffen die gevaarlijk zijn voor onze gezondheid maar waar we dagelijks mee in aanraking komen.

DB

Groen-Kamerlid Anne Dedry diende samen met haar Ecolo-collega Muriël Gerkens een resolutie in om hormoonverstoorders te bannen in verpakkingen. Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die onze lichaamseigen hormonen imiteren en zo ons hormonaal evenwicht verstoren. Als gevolg daarvan zijn er meer kankergevallen, diabetici, mensen met obesitas, en ook de onvruchtbaarheid neemt toe.

Hormoonverstoorders zijn onder meer weekmakers van plastic en vinden we overal: in yoghurtpotjes, shampooflessen, colablikjes en badeendjes.

Die producten hoeven helemaal geen hormoonverstorende stoffen te bevatten, schrijven Groen-politici Petra De Sutter, Anne Dedry en Bart Staes in een opiniestuk op onze website. En dus wil Groen het probleem bij de bron, de producenten, aanpakken.

Alle voedselverpakkingen

In juli diende Dedry al een wetsvoorstel in dat pleit voor een totaalverbod op de chemische stof Bisfenol A in voedselverpakkingen. Van Bisfenol A is aangetoond dat ze schadelijk is voor kleine kinderen. Daarom bestaat in België nu al een verbod op het product in de verpakkingen van baby- en peutervoeding, maar Groen wil dat verbod uitbreiden naar alle voedselverpakkingen.

"Voor foetussen is Bisfenol A nog veel schadelijker. Die zijn immers nog in volle ontwikkeling. Eigenlijk zouden we die verpakkingen dus ook moeten verbieden voor zwangere vrouwen", zegt Groen-senator en gynaecologe Petra De Sutter. "Wij pleiten voor het voorzorgprincipe: liever nu strenger controleren dan over tien jaar een toename van kanker en misvormingen te moeten vaststellen."

Met de resolutie die Dedry en Gerkens gisteren indienden, willen ze nu nog een stap verder gaan en alle hormoonverstorende stoffen aanpakken. "Op het Europese niveau worden wetgevende initiatieven altijd tegengehouden door de machtige chemische lobby. Maar niets belet lidstaten om zelf een voortrekkersrol te spelen", zegt Dedry.

Gisteren bracht Panorama een reportage over het thema.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234