Zondag 20/10/2019

kerncentrales

Groen: Verlenging Doel 1 en 2 is mogelijk illegaal

De kerncentrale van Doel. Beeld BELGA

Het verlengen van de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2 schept een groot juridisch probleem. Dat heeft Groen vandaag gezegd. Volgens de oppositiepartij kunnen de twee oudste kerncentrales geen tien jaar langer worden uitgebaat zonder Milieueffectrapport (MER). Ook de internationale ngo Nuclear Transparency Watch waarschuwt België voor juridische problemen en bereidt een klacht bij de Verenigde Naties voor.

De Kamercommissie Energie debatteert vanaf morgen over de verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2 met tien jaar. De regering hoopt die toelating te kunnen geven zonder nieuwe vergunningsaanvraag, maar onder meer het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en de Raad van State plaatsten daar al vraagtekens bij.

Oppositiepartij Groen trekt aan de vooravond van het debat aan de alarmbel. "Zowel volgens het Belgische als volgens het internationale recht kan het wetsontwerp niet gestemd worden voor er een MER wordt opgesteld", zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo. Onderdeel van zo'n MER is een openbaar onderzoek, waarin de bevolking inspraak krijgt. Volgens Groen moet ook de Nederlandse bevolking worden bevraagd, aangezien de centrales op de grens liggen.

Kristof Calvo (Groen). Beeld PHOTO_NEWS

Nederland heeft overschot

Calvo hoopt minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) de komende dagen nog te kunnen afbrengen van haar "dwaze en dogmatische beslissing". "Het langer open houden van de centrales is immers niet enkel een veiligheidsrisico, het hypothekeert ook de energiemarkt op lange termijn", zegt hij. Volgens Groen zal de energiemarkt de komende tien jaar, net als de tien voorgaande, een afwachtende houding aannemen en niet investeren, omdat de bevoorrading toch wordt verzekerd.

De partij stelt voor om de twee oude centrales te sluiten en de pieken in de komende jaren te overbruggen met een nieuwe verbinding met Nederland. Het buurland heeft immers een overschot aan capaciteit. "Een dergelijke verbinding zou nauwelijks enkele miljoenen kosten, peanuts in vergelijking met de 700 miljoen euro die nodig is om doel 1 en 2 te actualiseren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234