Zaterdag 19/10/2019

Gezondheid

Groen: schaf doktersbriefje af voor wie maar een paar dagen ziek is

Beeld Thinkstock

Een paar dagen ziek? Dan hoeft geen doktersbriefje meer. Wie langer afwezig is, moet slimmer begeleid worden door zijn huisarts. Groen wil op die manier iets doen aan het langdurig ziekteverzuim.

Meer dan 400.000 Belgische werknemers zitten langdurig thuis wegens ziekte. Daar wil Groen iets aan doen. Kamerlid Evita Willaert schreef een e-book over werkbaar werk en formuleert een aantal voorstellen, die de blauwdruk vormen voor het verkiezingsprogramma van haar partij.

Zo moet het doktersbriefje op de schop. Wie minder dan een week afwezig is op het werk, moet voor Groen geen medisch attest meer voorleggen aan zijn baas. “Een kwestie van wederzijds vertrouwen”, zegt Willaert. “Te veel mensen gaan naar de dokter enkel en alleen om een briefje te halen.”

Zo moet de huisdokters meer tijd krijgen langdurig zieken beter te begeleiden. “Ze moeten een soort gezondheidscoach worden”, zegt Willaert. “In plaats van te zeggen dat iemand niet meer kan werken, kunnen ze aan het bedrijf advies geven over wat de werknemers wél nog kunnen doen: tijdelijk andere taken of voorlopig deeltijds werken bijvoorbeeld.” Dat proces moet in nauw overleg met de bedrijfsarts gebeuren.

Minder verzuim

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, is gewonnen voor het idee. “In Scandinavië, Nederland of het Verenigd Koninkrijk moeten er ook geen briefjes worden voorgelegd. Misbruik is er nauwelijks. Onderzoek in Noorwegen duidt erop dat ziekteverzuim net daalt.” 

Hij wijst ook naar de ‘fit notes’ die Britse dokters voorschrijven, waarin ze aangeven welke taken de werknemer nog kan uitvoeren. “Op zich een goed idee, maar het moet slim worden ingevoerd”, zegt Godderis. “Zonder kennis van de werkvloer is zo’n advies niet effectief. Daar liep het mis in het VK. Daarom is overleg met de bedrijfsarts belangrijk.”

Werkgevers reageren afwachtend. “We staan open voor debat”, zegt Kris De Meester van het VBO. “Maar dan moeten we het volledige plaatje bekijken: moet een werkgever dan ook nog een maand lang het loon blijven uitbetalen bij ziekte? In Noorwegen stopt dat na achttien dagen en start voor de werknemer een intens reïntegratietraject.”

Borstkanker

Een ander voorstel van Willaert vindt minder bijval. Werkgevers met relatief veel langdurig zieken, zouden een deel van de ziekteuitkering van hun werknemers moeten betalen, stelt ze voor. De ‘goede leerlingen’ onder de bedrijven kunnen met dat geld een loonlastenverlaging krijgen. Ook kan er met dat geld een betere begeleiding komen om de werkomgeving gezonder te maken.

Geen goed idee, vindt Godderis. “Het zou ook bedrijven mogelijk stimuleren om enkel jonge, gezonde werkkrachten aan te werven.” Eenzelfde geluid bij het VBO. “We hebben net een campagne gelanceerd om voormalige borstkankerpatiënten aan het werk te krijgen. Die bedrijven zouden gestraft worden als die vrouwen hervallen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234