Woensdag 28/07/2021

Verkiezingen

Groen pleit overal voor meer vrouwen, maar kiest in Leuven vooral mannen als schepen

De Leuvense Groen-schepenen, van links naar rechts: Thomas Van Oppens, Lies Corneillie en David Dessers. Beeld RV
De Leuvense Groen-schepenen, van links naar rechts: Thomas Van Oppens, Lies Corneillie en David Dessers.Beeld RV

De Leuvense Groen-kiezers kozen massaal voor vrouwen, maar krijgen mannen. Groen mocht drie schepenen aanduiden en gaf de voorkeur aan twee mannen en een vrouw. Dat ging niet zonder slag of stoot. “Het is pittig geweest.”

Groen-voorzitter Meyrem Almaci gebruikte de aanstellingsaga bij de Nationale Bank om nogmaals te pleiten voor quota voor vrouwen. Haar partij profileerde zich na de verkiezingen ook als de partij met de meeste vrouwelijke verkozenen: 51 procent van de Groen-kandidaten is een vrouw, tegenover gemiddeld 38 procent. Lies Corneillie, kersvers schepen in Leuven, deelde dat nieuws op Twitter met de hashtag TheFutureIsFemale.

Dan is het opmerkelijk dat de bestuursploeg die Leuvens burgemeester Ridouani vrijdag bekendmaakte weliswaar evenveel vrouwen als mannen bevat, maar niet dankzij de groenen. Lijsttrekker David Dessers en nummer 2 Lies Corneillie krijgen een schepenambt, zoals verwacht, maar ook de derde Groen-schepen is een man.

Dat is onverwacht om meerdere redenen. De Groen-kiezer gaf massaal de voorkeur aan vrouwen op de lijst. Bij die tien gemeenteraadsleden van Groen zijn er maar drie mannen, van wie er dus twee schepen worden.

Eva Platteau stond op de lijst op plaats 4, maar sprong door voorkeurstemmen over Thomas Van Oppens. De bevoegdheid Personeel en Organisatie is haar op het lijf geschreven. Platteau publiceerde er deze maand een boek over en werkt het KU Leuven Instituut voor de Overheid.

Van Oppens heeft dan weer zes jaar ervaring in de gemeenteraad. Hij wordt geroemd voor zijn expertise in de stadsbegroting, niet nodig voor dat schepenambt, maar wel handig in het college.

Verdeeld

De fractievergadering, bestaand uit de tien nieuwe gemeenteraadsleden, geraakte er niet uit. Ook het daaropvolgende lokale partijbestuur was verdeeld: zeven tegen zeven. Daarop stelde iemand voor om de knoop door te hakken op basis van de keuze van de kiezer voor meer vrouwen.

“Twee vrouwelijke Groen-coryfeeën die sinds jaar en dag opkomen voor de positie van de vrouw waren de eerste om te zeggen dat dit argument hier niet telde”, zegt een bron. De voorzitter besloot daarop om een anonieme stemming te houden, waarop iemand naar het kamp van Van Oppens overstapte.

“Ik ga niet verhullen dat het tijd nodig heeft gehad”, zegt lijsttrekker en toekomstig schepen van Mobiliteit en Leefmilieu David Dessers. “Dat is pittig geweest.” Opnieuw commotie als diezelfde avond rond 11 uur het bestuursakkoord en de drie schepenen worden voorgesteld op de ledenvergadering. Een aantal van de 80 aanwezige leden stelden scherpe vragen over de vertegenwoordiging van vrouwen. Was het voorstel niet in tegenspraak met de partijstandpunten?

“Dat is een fair punt”, zegt Dessers. “Maar we wisten wel dat de rest van het schepencollege voldoende vrouwen zou hebben.”

Uiteindelijke keurde een ruime meerderheid van de leden het voorstel goed: Van Oppens en niet Platteau wordt de schepen van Personeel en Organisatie. Platteau wil niet rancuneus zijn en kijkt vooruit. “Ik ben ontgoocheld, want ik had het zeer graag gedaan, maar ik zal nu mijn rol in de gemeenteraad met volle goesting opnemen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234