Vrijdag 20/05/2022

Vijf vragen

Groen-Parlementslid Mieke Schauvliege: ‘Jacht op patrijs verbieden is de enige manier’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) dient een voorstel in om de jacht op de patrijs te verbieden. Vijf vragen over waarom jagen op deze vogelsoort volgens haar onverantwoord is.

Sara Vandekerckhove

Wat houdt uw wetsvoorstel precies in?

Schauvliege: “Ik wil het jachtdecreet van 24 juli 1991 aanpassen, zodat patrijs niet langer bij ‘te bejagen wild’ staat. Dat zou betekenen dat jagers geen patrijzen meer mogen doden en het dus per definitie een beschermde diersoort wordt. Zo slaan we twee vliegen in één klap.”

Waarom is de jacht op de patrijs zo problematisch?

“Sowieso is het onverantwoord dat we blijven jagen op een vogelsoort die met uitsterven is bedreigd. Tussen 2007 en 2016 is zo’n 56 procent van de patrijzen in Vlaanderen verdwenen. Recentere schattingen van hun populatie zijn er niet en dat is problematisch, want de huidige jachtwetgeving houdt net in dat de hoeveelheid aanwezige patrijzen bepaalt hoeveel er geschoten mogen worden. Daarbij geldt een wetenschappelijke drempel van 20 procent. Dat betekent dat een jager 20 procent van de patrijzenpopulatie mag afschieten in het najaar, zodat de patrijs de kans krijgt zich te herstellen.”

Dat gebeurt niet?

“In de praktijk loopt het grondig fout. De zelfregulering in de jacht is een mager beestje. De jachtvereniging beweert dat ze allerlei maatregelen neemt om de patrijzenpopulatie in stand te houden, maar in werkelijkheid gaat hun aantal al jaren achteruit. Voor 2016 werd geschat dat er in Vlaanderen bijna 19.500 patrijzen waren. Datzelfde jaar lag vast dat er bijna 14.350 patrijzen afschoten mochten worden. Dat zijn bijna drie op de vier patrijzen. Dat ligt ver boven die 20 procent.”

Lost een verbod dat op? Hoe controleer je dat?

“Nu is de situatie zo lek als een zeef. Er zijn meer natuurinspecteurs nodig om de jacht te controleren. Gelukkig heeft de bevoegde minister (Zuhal Demir, N-VA, SV) wat dat betreft beterschap beloofd. Op dit moment heb je drie inspecteurs voor heel Limburg. Uiteraard kunnen die niet alles controleren. Dat is onmogelijk. Wordt de patrijs daadwerkelijk geschrapt uit het jachtdecreet, dan begaan jagers die het dier toch afschieten een jachtmisdrijf.

Mieke Schauvliege. Beeld Joeri Seymortier
Mieke Schauvliege.Beeld Joeri Seymortier

“Wij hopen vooral dat we op deze manier ervoor kunnen zorgen dat de patrijzenpopulatie zich kan herstellen. Het is absurd dat deze kwetsbare vogel, die het al moeilijk heeft in een veranderende omgeving van industrialisering en dalende biodiversiteit, daarnaast ook nog eens jagers moet trotseren.”

Hoe zit het in Wallonië en in andere landen?

“In Wallonië heeft de Raad van State de jacht op de patrijs vanaf 1 juli 2020 onmogelijk gemaakt. Dat is geen uitzondering trouwens. Landen als Luxemburg, Zwitserland, Nederland en Duitsland hebben al maatregelen genomen om de patrijzenpopulatie te beschermen. Ik maak me sterk dat de meeste partijen in het parlement deze decreetswijziging zullen steunen. Eigenlijk is iedereen het erover eens dat dit moet gebeuren. Alleen probeert de jachtvereniging met nepargumenten aan te tonen dat zij net nodig zijn om de patrijzenpopulatie in stand te houden. Het is hoog tijd dat Vlaanderen hier paal en perk aan stelt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234