Dinsdag 02/03/2021

Update

Groen licht voor Picqué IV

Charles Picqué Beeld UNKNOWN
Charles PicquéBeeld UNKNOWN

In Brussel hebben de politieke partijen groen licht gegeven voor de deelname aan de regionale regering. Groen! wees Bruno De Lille aan als staatssecretaris in de Brusselse regering. De Vlaamse christendemocraten hebben Brigitte Grouwels voorgedragen als Brussels minister.

PS
Tijdens het congres van de PS kwam de Brusselse formateur Charles Picqué de grote lijnen van het akkoord voor het Brussels gewest voorstellen. De voorzitter van de federatie, Philippe Moureaux, verdedigde het Brusselse akkoord. Hij noemde het een "goede" overeenkomst, echter niet zonder te verduidelijken dat hij minder enthousiast was over het verplichtende karakter van de coaching voor werkzoekenden jonger dan 25 jaar, zoals ook in de tekst staat. Zonder het akkoord zelf in twijfel te trekken, uitten ook de jonge socialisten hun bedenkingen over dat onderwerp.

De militanten van de Brusselse federatie van de PS gaven ook unaniem een positief advies voor de deelname van de PS aan de regering van de Franse gemeenschap.

Open Vld
Ook de Brusselse afdeling van Open Vld heeft unaniem het licht op groen gezet voor het Brusselse regeerakkoord. Onderhandelaar en aftredend minister Guy Vanhengel benadrukte dat in het akkoord heel wat heilige huisjes van de Franstaligen - en vooral van de PS - zijn gesneuveld. Hij stelde voordien nooit te hebben geloofd dat de Franstaligen bereid zouden zijn te raken aan de grenzen van de Brusselse gemeenten en om bevoegdheden over te dragen van die gemeenten naar het gewest.

Daarnaast is er de invoering van een verplicht te volgen begeleidingstraject voor Brusselse werklozen van jonger dan 25 jaar. Dat is in Vlaanderen zo'n evidentie, maar voor de PS een grote stap, luidde het. Tot slot is er de bepaling dat sociale woningen voortaan met contracten van 9 jaar kunnen worden verhuurd. Op die manier kan komaf worden gemaakt met de traditie van levenslange contracten waarvan onder meer mensen die het niet nodig hebben, profiteren.

De Vlaamse nummer 1 in Brussel drukte ook zijn tevredenheid uit over de akkoorden over de uitbreiding van de Brusselse metro van noord naar zuid, de cumulregeling en de afspraken over het sportstadion in de hoofdstad. Om financieel het hoofd boven water te houden, bespaart het gewest zelf 10 procent. Toch is dat nog altijd niet voldoende en is hulp van de federale overheid nodig, beklemtoonde Vanhengel.

Groen!
Groen! heeft de Brusselse regeerakkoorden goedgekeurd met 106 stemmen voor en twee onthoudingen, en Bruno De Lille aangewezen als staatssecretaris in de Brusselse regering. De Lille hoopt de portefeuille van economie of mobiliteit in de wacht te kunnen slepen. "Dat zijn toch de thema's waar we ons het meest rond geprofileerd hebben." Elke Van den Brandt zal De Lille vervangen in het Brussels parlement. Ze zal er samen met fractievoorzitter Annemie Maes de groene fractie uitmaken. De Lille, die ook Brussels gemeenteraadslid is, laat voorlopig in het midden of hij de gemeenteraad zal verlaten. "We moeten dat eerst bespreken met sp.a, met wie we een kartel vormen in de gemeenteraad", luidt het.

"We gaan voor Brussel als ecologische hoofdstad met een alliantie tussen werk, milieu en opleidingen", aldus Rik Jellema, de voorzitter van Groen! Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Volgens de voorzitter heeft Groen! vooral op het vlak van mobiliteit zijn stempel kunnen doordrukken. "In de eerste tekst van minister-president Picqué kwam mobiliteit maar heel zwak aan bod. Wij hebben de nadruk gelegd op het zogenaamde STOP-principe en de verkeersveiligheid", klinkt het. Het STOP-principe wordt beschouwd als de nieuwe manier om met mobiliteit om te gaan. De S staat voor stappen, de T voor trappen, de O voor openbaar vervoer en de P voor personenwagen. Pas als de eerste drie alternatieven onmogelijk zijn, is het gebruik van de auto te verantwoorden.

Het nationale ledencongres stemde ook voor de regeerakkoorden van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

CD&V
De Vlaamse christendemocraten hebben vanavond Brigitte Grouwels voorgedragen als Brussels minister. Dat gebeurde zowel door de Brusselse hoofdstedelijke afdeling als door de Brusselse fractie. Die keurden eerder op de avond ook al het Brusselse regeerakkoord unaniem goed. Welke bevoegdheden Grouwels krijgt, is nog niet duidelijk. Daarvoor is het wachten op de Franstalige meerderheidspartijen, die zich morgenavond uitspreken over het regeerakkoord. Pas daarna volgt er duidelijkheid over de Franstalige ministers in Brussel én de verdeling van de portefeuilles.

Grouwels wordt dus opgewaardeerd van staatssecretaris tot minister. De 56-jarige CD&V'ster werd geboren in Hasselt, maar woont al jaren in Brussel. Haar echte politieke carrière begon in 1992, toen ze het Brussels parlement en de VGC-raad binnenkwam. Ook in 1995 zetelde ze in de Brusselse assemblee, maar halverwege de legislatuur mocht ze tot de Vlaamse regering van Luc Van den Brande toetreden, als minister voor Brusselse Aangelegenheden en Gelijke Kansenbeleid.

Na de verkiezingsnederlaag van de CVP in 1999 keerde Grouwels terug naar het Brussels en Vlaams parlement. In Brussel werd ze fractieleider. In 2004 mocht ze dan toch Jos Chabert opvolgen in de Brusselse regering. Ze werd staatssecretaris bevoegd voor de haven van Brussel en Openbaar Ambt. Vanaf overmorgen mag Grouwels zich minister noemen. (belga/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234