Zaterdag 10/06/2023

G20Economie

Groen licht voor ‘nieuw belastingtijdperk’: ‘Dit kan het begin van het einde betekenen van belastingparadijzen’

De handschoenen gaan uit in de strijd tegen massale belastingontwijking door het internationale bedrijfsleven. Dit weekend hebben de ministers van Financiën van de G20 het startschot gegeven voor wat een van de meest radicale belastinghervormingen ooit kan worden.

Koen Haegens

Als het ligt aan het overlegorgaan van de machtigste landen ter wereld, die samengekomen zijn in Japan, komt er onder meer een wereldwijd minimumtarief voor de winstbelasting. De nieuwe spelregels moeten volgend jaar al klaar zijn. Zulke ambitieuze voornemens klonken eerder. Maar dit keer hebben zelfs de critici goede hoop. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam spreekt van het mogelijke begin van “een nieuw, eerlijker belastingtijdperk”.

Shell en Philips

Op dit moment hebben multinationals alle gelegenheid om de blauwe envelop door te schuiven naar de burger. Via handige fiscale constructies parkeren ze hun miljarden in belastingparadijzen. De econoom Gabriel Zucman schat op basis van jarenlang onderzoek dat het om bijna 40 procent van hun winst gaat.

Eerdere belastinghervormingen waren vooral gericht op het dichten van mazen in belastingverdragen en het vergroten van transparantie. Dat heeft onvoldoende zoden aan de dijk gezet. Twee nieuwe, hardere maatregelen moeten wél voor de langverwachte doorbraak zorgen, hopen de G20-ministers.

De eerste luidt dat bedrijven niet langer belasting betalen waar ze dat het beste uitkomt – belastingparadijzen à la Bermuda, of landen met gunstige regelingen als Ierland en Nederland. In plaats daarvan moeten zij de rekening voldoen op de plek waar ze hun geld daadwerkelijk verdienen. Het land dus waar ze hun producten verkopen en diensten verlenen. Of, in het geval van internetreuzen als Facebook, Google en Amazon: waar hun digitale gebruikers wonen. Verwacht wordt dat het deze techbedrijven zijn die het zwaarst getroffen worden door de koerswijziging.

Minimumtarief

De tweede game-changer is een minimumtarief voor de bedrijfsbelasting. Zo’n internationale standaard zet de bijl in een van de fundamenten van de soevereine staat: landen bepalen zelf welk belastingbeleid ze voeren. Maar voorstanders van een strengere aanpak zijn enthousiast.

“Dit proces kan het begin van het einde betekenen van belastingparadijzen voor ondernemingen. En van de schadelijke race naar de bodem van bedrijfsbelasting”, reageert Oxfam. De ngo schat dat dit de ontwikkelingslanden nu jaarlijks een slordige 100 miljard dollar kost aan gederfde belastinginkomsten.

‘Stevige consensus’

Hoeveel extra geld multinationals straks daadwerkelijk moeten betalen, zal afhangen van de uitwerking van de plannen. De onderhandelingen hierover worden gevoerd binnen de Oeso, de organisatie van welvarende landen. Veel is nog onduidelijk.

Zo is het de vraag op welke wijze landen straks mogen berekenen wat bedrijven binnen hun grenzen verdienen. Hoe meet je de winst die een onderneming als Facebook in België maakt met advertenties, als de kosten voor het onderhoud van het sociale medium elders worden gemaakt? Ook is onduidelijk hoe hoog – of laag – het mondiale minimumtarief voor de winstbelasting moet worden.

Over al deze kwesties lopen de meningen tussen de toonaangevende economieën flink uiteen. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin sprak dit weekend in Japan van een “stevige consensus” onder de beleidsmakers. Tegelijkertijd vreest zijn regering dat Europese landen de nieuwe belastingaanpak willen misbruiken als stok om de Amerikaanse aanvoerders van de interneteconomie mee te slaan. Landen als Duitsland en Frankrijk pleitten eerder voor een speciale ‘digitaks'.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234