Donderdag 08/12/2022

Groen licht voor Europese pensioenfondsen

Europa

te weinig waarborgen

Belgische tegenstem krijgt geen gehoor

Privé-pensioenfondsen kunnen binnenkort overal in Europa opereren. De ministers van Financiën van de Europese Unie keurden gisteren een princiepsbesluit goed dat de pensioenfondsen moet helpen uit hun nationale carcan te breken.

De Europese Federatie van Pensioenfondsen (EFRP) noemde de beslissing een belangrijke stap in de bevordering van de Europese pensioenmarkt, bijna 2.500 miljard euro waard in 2000. "Er komt een Europees paspoort en binnenkort gelden er algemene investeringsregels", zegt Chris Verhaegen, secretaris-generaal van de EFRP.

Door de werkgever gespijsde pensioenfondsen, in de zogeheten tweede pijler, zullen overal in Europa kunnen investeren op voorwaarde dat ze niet meer dan 30 procent in hefboomfondsen en derivaten, financiële producten met hoge speculatieve inslag, investeren. Andere kwantitatieve belemmeringen zijn er niet.

België stemde als enige lidstaat tegen de richtlijn. Minister van Economische Zaken Charles Picqué (PS) vindt dat de nieuwe richtlijn onvoldoende waarborgen biedt dat het geld goed wordt belegd. Dat komt door een gebrek aan kwantitatieve regels.

De ontsnappingsclausules voor Duitse en Britse ondernemingen in de richtlijn vindt Picqué evenmin gepast. De forse verliezen die pensioenfondsbeheerders vooral in Groot-Brittannië de afgelopen jaren leden, tonen aan dat strengere regels nodig zijn. Maar de minister van Economische Zaken vreest vooral dat een Europese regeling voor pensioenfondsen zal leiden tot een vertrek van heel wat fondsen naar het buitenland. De EFRP becijferde dat in 2000 in België voor 14,5 miljard euro werd belegd in fiscaal aftrekbare fondsen.

De sector vindt de vrees voor een delokalisatie overdreven. "Zolang elk land afzonderlijk beslist welke bijdragen van de ondernemingen fiscaal aftrekbaar zijn en welke niet, zal er weinig veranderen. De markt zal niet echt worden beïnvloed", verwacht Jean-Pierre Ysebaert, fondsenbeheerder bij de BBL.

Europa promoot de pensioenfondsen. De omslagsystemen, waarin werkenden betalen voor het pensioen van niet-werkenden, leveren bijna 90 procent van de Europese pensioenen op. Als er niet meer alternatieve privé-financiering komt, zal de overheid meer geld moeten uitgeven. Dan zullen belastingen de hoogte in gaan of begrotingen onder druk komen te staan.

Groot-Brittannië, de lidstaat met het slechtst uitgebouwde wettelijk pensioensysteem, is kampioen van de pensioenfondsen. De Britse pensioenfondsen (1.240 miljard euro in 2000) vertegenwoordigen bijna de helft van de totale omzet in Europa. Ons land is een bescheiden speler. Op Luxemburg en Griekenland na zijn de Belgische pensioenfondsen Europese hekkensluiter. JCS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234