Woensdag 24/07/2019

Vluchtelingen

Groen licht voor eenvoudiger regularisatieprocedure

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA

De regularisatieprocedure wordt binnenkort vereenvoudigd. Bij de behandeling van medische en humanitaire regularisatiedossiers zullen de bevoegde diensten alleen nog rekening moeten houden met de laatst ingediende aanvraag of het laatst ingediende beroep.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft het licht op groen gezet. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil met de maatregel efficiënter werken en misbruik tegengaan.

Door alleen nog de laatste aanvraag te behandelen, wordt vermeden dat de Dienst Vreemdelingenzaken en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen meermaals uitspraak moeten doen over herhaalde aanvragen of beroepen van dezelfde persoon. Die oefening kan een forse efficiëntiewinst opleveren. Alleen al bij de beroepen gaat het om 7 procent van de dossiers, op een totaal van ruim 15.000. "Een oplossing voor alles is dit niet, maar het zal de administratieve last toch een stuk verminderen", hoopt Francken.

Ook de oppositie is te vinden voor een eenvoudiger regularisatieprocedure.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden