Woensdag 29/06/2022

Groen licht in commissie voor verplichte inburgering in Brussels gewest

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De verplichte inburgering voor nieuwkomers is ook in het Brussels gewest een stap dichterbij. Vandaag werd het ontwerp van ordonnantie in de commissie Sociale Zaken van de Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie goedgekeurd. Dat gebeurde met 9 stemmen voor van de meerderheid tegen 2 stemmen van de groenen en drie onthoudingen van de MR. De tekst moet nu nog in plenaire vergadering besproken worden.

Het ontwerp van ordonnantie stelt een verplicht inburgeringstraject in voor alle meerderjarige vreemdelingen jonger dan 65 jaar, die minder dan 3 jaar in België verblijven en voor de eerste keer ingeschreven staan met een verblijfsvergunning van meer dan drie maanden in het vreemdelingenregister in het Brussels gewest.

Het inburgeringstraject wordt georganiseerd door organisatoren die erkend zijn door het Verenigd College en moet drie aspecten bevatten: onthaal, taalcursussen Frans of Nederlands, en burgerschapscursussen.

De inburgeraar moet zich binnen de zes maanden na de inschrijving in het vreemdelingenregister aanmelden bij een erkende inrichter van het inburgeringstraject. Binnen het jaar moet hij de gemeente een attest voorleggen dat hij een inburgeringstraject heeft gevolgd of aan het volgen is. Het is de gemeente waar de inburgeraar in het vreemdelingenregister is ingeschreven die moet nagaan of aan de verplichtingen voldaan is. Na een schriftelijke aanmaning kunnen er administratieve boetes worden uitgeschreven van 100 euro voor de eerste inbreuk tot maximaal 2.500 euro.

Om de ordonnantie te kunnen uitvoeren is een samenwerkingsakkoord nodig tussen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de Vlaamse gemeenschap en de Franse gemeenschapscommissie (Cocof).

Arnaud Verstraete (Groen) waarschuwde dat het ontwerp van ordonnantie niet uitvoerbaar is. De GGC kan immers zelf geen eentalige instellingen erkennen. Daarnaast voorziet de ontwerpordonnantie ook geen hefbomen om voor voldoende capaciteit te zorgen.

Voor de N-VA kiest de Brusselse regering voor een 'inburgering extra light' in plaats van voor een volwaardig verhaal van rechten en plichten. De afwijzende houding ten aanzien van Vlaanderen en het gebrek aan budget bij de COCOF staat een snelle inwerkingtreding in de weg, vreest Liesbet Dhaene.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234