Donderdag 24/10/2019

Groen is tegen grote vissen

Zijn ecologisten tegen grote vissen? De partijen Groen en Ecolo verwijten de regering-Di Rupo alleszins dat ze te "vriendelijk is voor de grote vissen, en enkel streng voor de kleine". De groenen hebben hun rapport van de federale regering opgemaakt. 'Te rechts' luidt het eindoordeel van Groen-voorzitter Wouter Van Besien. "Dat was de prijs die de socialisten moesten betalen voor het premierschap, maar is ook een gevolg van het naar rechts opschuiven van CD&V". Te rechts? Over welke grote vissen heeft Groen het dan wel? Euromiljonairs bijvoorbeeld, die geen centje pijn leden, terwijl het gezinsbudget onder druk kwam. Ook GDF Suez en de grootbanken werden milder bejegend dan de kleinere bedrijven, waarvan er vorig jaar 11.740 failliet gingen. En terwijl grote financiële groepen hun proces kunnen ontlopen via de afkoopwet, lopen de 'kleintjes' tegen GAS-boetes aan.

---

Marxist zijn is plezant

Pol van FC De Kampioenen komt op bij PVDA+. Acteur Ben Rottiers behoort al langer tot de BV-sympathisanten van radicaal-links, maar op 25 mei engageert hij zich ook actief. Rottiers krijgt de (onverkiesbare) achtste plaats op de Antwerpse Kamerlijst. Geen Polleke De Tremmerie in het Parlement dus binnenkort. "Voor mij is het in de eerste plaats van belang dat de PVDA+ voldoende stemmen krijgt om Peter Mertens in de Kamer te krijgen", zegt hij zelf. PVDA+ pakt in Antwerpen ook nog met een andere 'verruimer' uit. Mike De Herdt, voormalig ABVV-jongerenvoorzitter en festivalorganisator, wordt er de lijstduwer.

---

'Ongeveer uur en een kwart opgesloten in de lift nu. Technieker krijgt me helaas niet bevrijd... '

Jan Roegiers (sp.a) op Twitter
Kan iemand hem bevrijden alsjeblief?

---

Overleven eurocentjes regering-Di Rupo?

Winkeliers mogen dan toch nog niet mogen afronden tot op 5 eurocent, om muntjes van 1 en 2 cent overbodig te maken. Het daarover aangekondigde wetsontwerp zit geblokkeerd bij de federale regering. Of het nog vlot getrokken kan worden voor de verkiezingen, is onduidelijk. Dat is - zoals alles - volgens Unizo de schuld van de PS. In regeringskringen luidt het dat het ontwerp slechts uitgesteld is. De PS zou de centjes gekoppeld hebben aan andere dossiers, zoals eentje over banktransacties. Zolang die niet vlot getrokken raken, zouden de Franstalige socialisten ook de 'centjeskwestie' tegenhouden.

---

SAMEN BLINKEN

Moment de gloire met Merkel

CD&V-kopstukken Wouter Beke (l.), minister-president Kris Peeters en Europarlementslid Marianne Thyssen stelden gisteren in Brussel hun verkiezingsprogramma voor aan Duits bondskanselier Angela Merkel. Die brak de fotosessie helaas heel snel af, waardoor de CD&V-delegatie een beetje noodgedwongen nog een korte persconferentie gaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234