Zaterdag 29/01/2022

Asielcrisis

Groen: "Homans moet huurmarkt voorbereiden op komst erkende vluchtelingen"

null Beeld photonews, belga
Beeld photonews, belga

Groen wil dat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans "in actie schiet om de huurmarkt voor te bereiden op de komst van de erkende vluchtelingen". "Het opvangprobleem van Francken wordt het woonprobleem van Homans", aldus Vlaams parlementslid An Moerenhout.

"Struisvogelpolitiek"

"Over amper een paar weken zullen de eerste vluchtelingen moeten doorstromen van de asielcentra naar de Vlaamse huurmarkt. Er was al een tekort aan betaalbare en sociale woningen. Door de struisvogelpolitiek van minister Homans ten opzichte van de oorlogsvluchtelingen wordt het probleem op de Vlaamse huurmarkt nog prangender", aldus An Moerenhout.

De Vlaamse groenen vragen te investeren in sociale woonbouw en het systeem van de huursubsidies uit te breiden.

Volgens Groen is huisvesting "de grootste leemte" in het Vlaamse beleid om de vluchtelingencrisis op te vangen. "In het plan van aanpak van de Vlaamse regering van N-VA, Open Vld en CD&V staat geen woord over het beleidsdomein wonen van minister Homans. Ook in de Vlaamse begroting wordt er geen geld voorzien voor de huisvesting van erkende oorlogsvluchtelingen", aldus Moerenhout.

An Moerenhout (Groen). Beeld belga
An Moerenhout (Groen).Beeld belga

Minister Homans reageert scherp: "Groen spreekt met dubbele tong"

Minister Homans reageert in De Standaard: "Groen spreekt met een dubbele tong", klinkt het. "Enerzijds hameren ze erop dat de vluchtelingen een meerwaarde betekenen voor onze economie, een hoog profiel hebben en onmiddellijk aan de slag zullen kunnen gaan. Anderzijds gaan ze ervan uit dat alle erkende vluchtelingen beroep zullen moeten doen op onze sociale huisvesting en subsidies. Wat is het nu?", aldus Homans.

Volgens Homans getuigt de kritiek van Groen van "de wantrouwige houding tegenover zowel de capaciteiten van de vluchtelingen als tegenover onze woonmarkt waar zeer veel in beweging is". Homans: "Zo worden er vandaag meer dan ooit sociale woningen bijgebouwd en gerenoveerd. 2015 wordt op dat vlak een recordjaar met 1 miljard euro aan investeringen voor nieuwbouw en renovatie."

Volgens de N-VA-minister kan iedereen die aan de voorwaarden voldoet zich inschrijven op een wachtlijst voor een sociale woning. "Voorrang zal er echter nooit gegeven worden, dat zou niet eerlijk zijn tegenover al diegenen die al jaren op de wachtlijst staan."

Ook het pleidooi van Groen voor meer huursubsidies is volgens Homans "vreemd". "Huursubsidies zijn bedoeld voor mensen die van een 'slechte' woning naar een 'goede' verhuizen. In tegenstelling tot Groen ga ik er niet vanuit dat iedere woning op de private markt zowat onbewoonbaar zou zijn. Er worden vandaag zeer veel inspanningen geleverd om de woonkwaliteit op te krikken. Ook door de verhuurders. De private huurmarkt is voor mij alleszins een partner om de instroom van erkende vluchtelingen op de huurmarkt mee op te vangen."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234