Woensdag 21/10/2020

nieuwjaarsreceptie

Groen en Ecolo: “Tous ensemble”

Groen-voorzitter Meyrem Almaci and Ecolo co-voorzitter Jean-Marc Nollet.Beeld BELGA

Groen en Ecolo gaan vol vertrouwen naar de verkiezingen, zo bleek tijdens hun gezamenlijke nieuwjaarsreceptie. Ze willen samen een blok vormen. Maar wat dan met de zogenoemde groen-blauwe as?

“Tous ensemble” wordt gescandeerd in het publiek, alsof het een match van de Rode Duivels was. Groen en Ecolo gaven voor het eerst samen een nieuwjaarsreceptie. “Samen kunnen we de grootste parlementaire fractie vormen in het federaal parlement en dan is alles mogelijk”, zegt voorzitter Meyrem Almaci. Het publiek wordt gek.

In de Wild Gallery, een omgebouwd fabriekspand in Vorst, spreekt Almaci afwisselend met haar Ecolo-collega Jean-Marc Nollet de 1.200 aanwezigen toe. De nauwe samenwerking tussen de twee partijen moet in de verf worden gezet. Hun federale verkiezingsprogramma zal 20 gemeenschappelijke punten bevatten, de “ruggengraat van het programma”. Vanaf 2020 zullen Ecolo en Groen ook hun hoofdkwartier delen. De verbouwingen aan het Barricadeplein in Brussel staan op het punt te starten.

Jean-Marc Nollet.Beeld BELGA

Klimaatspijbelaars

Ze blinken in hun vel, de groenen. Ze zijn trots op de uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze hebben ook de tijdsgeest mee. Almaci verwijst naar de klimaatmars en ook klimaatspijbelaar Anuna De Wever passeert de revue. “De echte spijbelaars zijn de ministers, zij zijn dik gebuisd”, zegt Almaci onder luid applaus.

Klimaat en mobiliteit zijn de speerpunten in haar toespraak, maar ook een eerlijkere fiscaliteit en sociale rechtvaardigheid. “De volgende regering moet geen sociaal gelaat krijgen, maar een sociaal hart.”

Over de blauw-groene as wordt met geen woord gerept. Almaci had tijdens een kerstinterview met Newsmonkey gesteld dat liberalen en groenen de motor kunnen vormen van de komende federale regering. “Het ging vooral over hoe groen en blauw een front hebben gevormd voor het migratiepact en voor een klimaatresolutie”, wordt er nu gas teruggenomen. Te overduidelijk flirten is strategisch niet verstandig. En bovendien: op sociaal en fiscaal vlak rijden de groenen een heel andere koers dan Open Vld.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci.Beeld BELGA

Loonpiramide

Of die as kans op slagen heeft? Het geloof is er bij sommigen. “Wij willen het bijvoorbeeld hebben over het omkeren van de loonpiramide, een verfrissend idee”, zegt een parlementslid. Het is al langer een strijdpunt van de Open Vld. Maar ook daar klinkt het: “We passen voor sociale afbraak.”

Dat er een samenwerking komt tussen groen en blauw heeft Vlaams nog het meeste kans, luidt de analyse bij enkele groene toppers, Franstalig en Nederlandstalig. Op de thema’s die in Vlaanderen aan bod komen, zijn de tegenstellingen minder groot. Daar gaat het veel minder over fiscaliteit, sociale zaken of migratie. De groenen hebben het voluntaristische beleid op vlak van energie van ex-minister Bart Tommelein (Open Vld) bijvoorbeeld altijd gesteund. Een coalitie met drie partijen, mét Groen en zonder N-VA, achten de groenen realistisch.

Federaal kan de samenwerking met Ecolo roet in het eten gooien. Heel wat Open Vld-toppers achten de Franstalige groenen veel te links. En ook de relaties tussen Ecolo en MR zijn niet altijd even goed. “Het is ingewikkeld”, zegt een Ecolo-kopstuk. “Kiezen de liberalen straks niet voor de PS?”

Europese lijst

Eerder op de dag stemden de leden over de Europese lijst. Petra De Sutter werd bevestigd als lijsttrekker, huidig europarlementslid Bart Staes staat op nummer twee, een strijdplaats. Als hij verkozen is, zou hij in de loop van de legislatuur afstand doen van zijn zitje, om eerste opvolger Sara Matthieu te laten invallen. Volgens enkele bronnen is dat al na één of twee jaar. Tegen die constructie was verzet van de leden. Ook oud-voorzitter Wouter Van Besien diende zich aan als kandidaat. Uiteindelijk werd de modellijst met bijna 70 procent goedgekeurd.

Van Besien zal allicht tweede staan op de Vlaamse lijst in Antwerpen, zo melden verschillende bronnen. Op één zou dan voorzitter Almaci komen, die zou overstappen van het federale niveau. Huidig fractieleider Kristof Calvo lijkt in dat scenario een certitude op kop van de Kamerlijst. Volgende week valt de beslissing.

De meest verrassende naam die gisteren uit de bus kwan was Michel Bauwens, die de Europese lijst zal duwen. Hij geniet internationaal erkenning als een van de pioniers van de (sociale) deeleconomie en duurzame ontwikkeling. Ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) was destijds grote fan van zijn werk. Hij zal vooral de lijst ondersteunen. De kans dat hij verkozen geraakt, lijkt niet zo groot.

De eerste gezamenlijke nieuwjaarsreceptie tussen Groen en Ecolo.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234