Woensdag 19/02/2020

Groen drijft prijs op voor Antwerps kartel

Hoewel ze bij Groen Antwerpen volhouden dat ze geen precampagne gestart zijn voor de verkiezingen van 2018, heeft het er alle schijn van. Het geeft hen een voorsprong die ze kunnen verzilveren bij de gesprekken met sp.a over een mogelijk kartel.

"Mag ik beginnen met een waarschuwing aan de cynische journalisten? Zet uw hart open voor dit filmpje." Vanaf de eerste zin van haar persconferentie probeert Groen geen klassieke politieke partij te zijn. En dus pakt ze uit met kunstige beelden van Antwerpen, begeleid door een rap à la Tourist LeMc. Rechtstreekse verwijzingen naar Groen heeft die clip niet.

"Met dit filmpje willen we de grootste stadsdialoog ooit lanceren", legt Antwerps kopman Wouter Van Besien uit. "Dat klinkt misschien arrogant, maar de waarheid heeft haar rechten. Onze slogan? Samen nemen we Antwerpen onder handen."

De dialoog 'A Plus' gaat over zes thema's, gespreid over telkens zes weken. Daarin moet het gaan over kinderarmoede, verkeersveiligheid, leefbaarheid, jobs, wonen en gezonde lucht.

Hét thema van het moment, veiligheid en terreur, laat Groen ongemoeid. "Het debat over veiligheid is er al", zegt Van Besien. "Dat andere thema's onder de waterlijn blijven, dat vind ik misdadig." Bij Groen beseffen ze uiteraard ook maar al te goed dat ze nooit tegen De Wever zullen kunnen opboksen met een eigen discours over veiligheid in 't Stad. "Wat we ook voorstellen, ze zullen ons altijd bashen en wegzetten als naïevelingen", geeft voorzitter Meyrem Almaci toe. Over al deze thema's kunnen de Antwerpenaren via www.antwerpenplus.be ideeën inzenden. Als ze willen, komt er zelfs een politicus aan hun keukentafel mee discussiëren. Volgend jaar in september komt er een congres, waar de partij beslist welke voorstellenin het programma mogen.

'Eerst praten, dan strategie'

Groen schaakt met deze campagne op meerdere borden. Ze positioneert zich als een hippe stadspartij die de geitenwollen sokken definitief ontgroeid is. Weg is de one issue-partij. Tijdens hun rondgang langs keukentafels kunnen ze kiezers of zelfs kandidaten voor 2018 aan zich binden.

Maar deze 'stadsdialoog' geeft de groenen bovenal een aangename voorsprong op de andere partijen om zich aan de kiezer te presenteren. Behoorlijk uitgekookt, om minstens twee redenen. In het gedruis in de weken voor de stembusslag gaat de stem van kleinere partijen vaak verloren. Nu hadden de groenen het speelveld vrij om hun ding te doen. Nog belangrijker is dat de partij aan haar mogelijke kartelpartner, de sp.a, wil tonen dat ze blaakt van zelfvertrouwen.

Groen kan dan de prijs opdrijven bij de gesprekken met de socialisten. Allerlei peilingen, intern en extern, laten stevige ambities toe. Vroeger had sp.a veelal een voorsprong op Groen in de stad, maar die zou nu aan het slinken zijn. "Komaan", bezweert Van Besien. "Wie denkt dat wij nu al met dat kartel bezig zijn, dwaalt. Met A Plus bevrijden we onszelf net van die hele karteldiscussie. We willen eerst met de mensen praten, en dan komt de strategie." Toch maakt Groen er geen geheim van dat het weer wil mee besturen. "Onze blik is op het stadhuis gericht", zegt Van Besien nog. "Dat bestuur moet daar weg." Met sp.a werd wel de deal gesloten dat de echte gesprekken pas over een jaar zullen starten. Allebei hebben ze wel al duidelijk gemaakt dat ze willen samenwerken, dat het in Antwerpen om links tegen rechts zal draaien. De socialisten benadrukken graag dat ze steeds beter samenwerken in de gemeenteraad rond specifieke dossiers.

Als het tot een kartel komt, is de hamvraag wie de lijst zal trekken. Bij Groen ligt de rolverdeling al lang vast: Van Besien zal zeker als kopman naar de verkiezingen trekken, de taakverdeling met Almaci (ook van Antwerpen) is uitgeklaard. Deze week verkozen de groenen in 't stad hun nieuwe bestuur, bij sp.a is dat pas begin oktober.

Tijdelijke slachtvloer

Hoogstwaarschijnlijk schopt Tom Meeuws het dan tot voorzitter van de Antwerpse afdeling, wat hem ook in poleposition zet voor het lijsttrekkerschap. Deze ex-kabinetschef van Patrick Janssens moet de interne twisten tussen Monica De Coninck, Yasmine Kherbache en Kathleen Van Brempt zo snel mogelijk doen vergeten.

Meeuws kreeg deze week nationale bekendheid omdat hij er via een handigheidje in slaagde een tijdelijke slachtvloer te openen voor het Offerfeest. Die plotse roem dankte hij vooral aan N-VA, die hem winstbejag en plat opportunisme verweet. Geen erg vonden ze bij sp.a, als Meeuws de lijst gaat trekken, kan hij wel wat airplay gebruiken.

Voor een mogelijk lijsttrekkerschap van een kartel heeft Meeus één belangrijke troef. Als voormalig kabinetschef van Chantal Pauwels (schepen van 1999 tot 2006) zijn de groenen voor hem geen onbekenden. De socialisten vinden dat dit hem tot de geschikte brugfiguur tussen de twee partijen maakt. "Wees gerust, we hebben Tom heel goed gescreend", zegt een ingewijde van de Antwerpse sp.a. "Hij is ook helemaal geen wit konijn: hij kent de Antwerpse politiek door en door." Bij de groenen wordt dat 'pluspunt' gerelativeerd. "Meeuws is al lang weg bij ons. Wij kennen hem enkel als socialist."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234