Woensdag 15/07/2020

Groen!-Brussel wil steun voor groene daken

'Boven op het dakterras hebben de bewoners een soort weidegevoel, met een groen uitzicht in alle richtingen'

Het is hoog tijd dat het Brussels Gewest met steun over de brug komt om groendaken en groene terrassen te steunen. Dat vinden de Brusselse groenen, die erop wijzen dat zo'n steunregeling in Vlaanderen wél al bestaat. Gisteren voegden ze meteen de daad bij het woord en legden ze op het dak van 'parking 58' een tuintje aan. Groen! Brussel ziet redenen genoeg voor zo'n maatregelen: mensen voelen zich bijvoorbeeld beter met meer groen en communiceren er makkelijker. Daarnaast isoleren groendaken beter en beschermen ze de dakbedekking tegen hitte en kou, waardoor een plat dak vele jaren langer meegaat. Groene daken en terrassen dragen ook bij tot biodiversiteit in de stad én betekenen meteen een bescheiden bijdrage voor de opvang van CO2 en tegen de opwarming van de aarde. (KrH)

REPORTAGE n Aan het kanaal groeit een kleine stadsjungle

'Planten werken aanstekelijk'

Marcel Rijdams (60) woont in hartje Brussel, langs het kanaal en vlak boven het autogeweld van de kleine ring. Toch telde de architect het afgelopen jaar al zeventien vogelsoorten op de binnenplaats van het huis waar hij woont. Het geheim van de kleine stadsbiotoop: de binnenplaats, balkons en daken van het huis groeien langzaam uit tot een kleine jungle.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kris Hendrickx

Rijdams is geen onbekende in Brussel. Hij is architect, gemeenteraadslid voor Ecolo en een van de grondleggers van Côté Kanal, zowat hét voorbeeldproject van een collectieve vastgoedaankoop in Brussel. Een twintigtal mede-eigenaars wonen ondertussen al enkele jaren in wat ooit een brouwerij was. In het midden van het uitgestrekte pand kwam een grote binnenplaats, waar zowat elke bewoner een flink terras kreeg. "Een goede stadswoning heeft buitenruimte nodig", vindt Rijdams, die de ingrijpende verbouwingen coördineerde.

Vandaag is de nieuwe binnenplaats uitgegroeid tot een klein stadswoud. Op de patio zelf biedt een forse aardebak van zo'n 5 meter op 5 onder meer plaats aan een Robinea, een boom die ondertussen al de respectabele hoogte van een meter of vier heeft bereikt. Onder en naast de boom heeft elke bewoner volgens zijn eigen inspiratie planten toegevoegd. Varens, hulst, bloemen, verschillende soorten Japanse esdoorn, het woekert er allemaal vrolijk. Bewoner Dirk, die ooit nog voor boswachter leerde, houdt een oogje in het zeil.

Het groen beperkt zich niet tot het binnenplein. Op de balkons en terrassen die uitgeven op de binnenplaats lijkt wel een wedstrijd tuinieren aan de gang. Waar je ook kijkt staan bloempotten, blauwe regens slingeren langs regenpijpen, hop zoekt zich een weg naar boven langs bamboestokken. "Planten werken aanstekelijk", vertelt Rijdams. "Zelfs mensen die nog nooit in hun leven een bloempot aangeraakt hebben, ontpoppen zich hier tot groenfanaten. En op een mooie lentedag staat de lift de hele tijd vol omdat iedereen wel aan het zeulen is met nieuwe planten."

Nog hoger, op het dak van het oude industriegebouw ontstaat langzaam een gemeenschappelijk terras in het groen. Langs de kant van het kanaal ligt al een groendak van 50 vierkante meter. Tien centimeter diepe grond biedt er in de eerste plaats houvast aan vetplanten en verschillende gras- en bloemsoorten. "Dit is een kijkdak", vertelt Rijdams. "Het is niet de bedoeling dat je erop loopt."

Aan de overzijde van de patio wacht een 25 vierkante meter grote lege bak op een grondlaag van een 30 centimeter, genoeg voor wat forsere en hogere planten. Op termijn moet voor de terrasgebruikers op die manier een weidegevoel ontstaan, met groen uitzicht in alle richtingen. Wie echt over de stad wil kijken, kan binnenkort op een kijkconstructie naast het terras gaan zitten.

De bewoners kozen voor een groendak omdat het nu eenmaal leuker oogt dan een teer- of steenwoestijn, omdat het aangenaam toeven is in een groene oase in de stad. Tegelijk speelden ook technische en economische motieven. "Een groendak beschermt je dakbedekking tegen uv-stralen, hitte en kou"', weet Rijdams. "Bovendien isoleert het en is het zo nauwelijks duurder dan een klassieke dakisolatie. Wat er op het dak verschijnt, is voor de bewoners zelf elk jaar weer een verrassing. "Dit jaar lijken het gras en de bloemen het te halen, vorig jaar waren het vooral vetplanten", vertelt Rijdams.

Waar planten zijn, zijn dieren. "Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel vogels bijvoorbeeld zonder gêne in onze patio afdalen", zegt Rijdams. "Tot nog toe heb ik er zeventien geteld, waaronder ook schuchtere dieren als de heggenmus of beestjes als een gele kwikstaart, een vogel die je toch niet meteen in de stad verwacht." Rijdams weet waarover hij praat. Als plattelandsjongen beheerste hij vroeger alle trucs van de vogelvangst, inclusief imiteren en lokken van de beestjes.

De vogels worden aangetrokken door het groen en de insecten, maar ook door het water op het dak, denkt Rijdams. "De bak die nu nog leeg staat, loopt lichtjes af en vult zich gedeeltelijk met regenwater. Ideaal voor vogels, hoewel het niet zo bedoeld is. Eigenlijk is dit een soort vogelstrand."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234