Mobiliteit
Groen blundert bij Gents mobiliteitsplan
Het mobiliteitsplan, het pronkstuk van Groen Gent, loopt vertraging op. De burgerinspraak was niet formeel vastgelegd, een fout waar oppositieleider Siegfried Bracke (N-VA) handig gebruik van maakt.
Het moest het pronkstuk van Groen Gent worden, het mobiliteitsplan. Vandaag brengt het schepen Filip Watteeuw in verlegenheid. Hij was, zo werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraad duidelijk, vergeten om een voorstel van een participatietraject uit te schrijven. Dit betekent concreet dat de gemeenteraadsleden hadden moeten goedkeuren hoe Watteeuw de burgerinspraak wilde organiseren. Een administratieve blunder vanjewelste, omdat dit wel decretaal verplicht is.
"Wij zijn dat na de voorstelling van het plan in oktober in al ons enthousiasme vergeten", zegt Watteeuw. "De oppositie heeft dat terecht vastgesteld. Maar ik heb wel al tientallen avonden georganiseerd waarop ik met honderden burgers over het plan heb gesproken. Dat beschouw ik nu als het voorparticipatietraject. Ik begrijp dat dit alles vreemd overkomt, maar wij gaan dat nu rechtzetten."
Voorlopig plan
Het plan, waarbij de stad al in 2016 wordt opgedeeld in zeven sectoren en het verkeer telkens de kleine ring moet gebruiken, moet nu op 23 februari voorlopig worden vastgelegd door de gemeenteraad. In april of mei kan dan een definitieve stemming volgen. Watteeuw beklemtoont dat de vertraging geen financiële of organisatorische gevolgen heeft.
"Of hij daarin slaagt, vraag ik mij sterk af", zegt oppositieleider Siegfried Bracke (N-VA). "Ik ben geen jurist, maar zelfs ik begrijp het mobiliteitsdecreet. Je kunt niet post factum zeggen dat al die vergaderingen met burgers deel uitmaakten van het participatietraject. Dat is een doorzichtige truc van de foor, omdat je eerst formeel moet stellen dat het traject is begonnen. Het zijn fouten die keer op keer worden gemaakt."
Bracke verwijst onder meer naar het project De Krook, waarbij aan het Zuid een nieuwe bibliotheek wordt gebouwd. De werken lagen twee maanden stil omdat de bouwvergunning na een klacht was vernietigd.
"Bracke concentreert zich ook sterk op Gent, ondanks zijn werk als Kamervoorzitter", zegt politicoloog Carl Devos (UGent). "Hij brengt deze fouten luid onder de aandacht, omdat hij wil dat de Gentenaar dit ook weet. Hij rekent erop dat er nog incidenten zullen volgen, om dan het punt te kunnen maken dat deze bestuursploeg niet goed genoeg is. Als hem dat lukt, kan hij bij de volgende verkiezingen in 2018 scoren."