Woensdag 08/02/2023

Mobiliteit

Groen blundert bij Gents mobiliteitsplan

Wegenwerken in Gent. Beeld Eric de Mildt
Wegenwerken in Gent.Beeld Eric de Mildt

Het mobiliteitsplan, het pronkstuk van Groen Gent, loopt vertraging op. De burgerinspraak was niet formeel vastgelegd, een fout waar oppositieleider Siegfried Bracke (N-VA) handig gebruik van maakt.

Remy Amkreutz

Het moest het pronkstuk van Groen Gent worden, het mobiliteitsplan. Vandaag brengt het schepen Filip Watteeuw in verlegenheid. Hij was, zo werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraad duidelijk, vergeten om een voorstel van een participatietraject uit te schrijven. Dit betekent concreet dat de gemeenteraadsleden hadden moeten goedkeuren hoe Watteeuw de burgerinspraak wilde organiseren. Een administratieve blunder vanjewelste, omdat dit wel decretaal verplicht is.

"Wij zijn dat na de voorstelling van het plan in oktober in al ons enthousiasme vergeten", zegt Watteeuw. "De oppositie heeft dat terecht vastgesteld. Maar ik heb wel al tientallen avonden georganiseerd waarop ik met honderden burgers over het plan heb gesproken. Dat beschouw ik nu als het voorparticipatietraject. Ik begrijp dat dit alles vreemd overkomt, maar wij gaan dat nu rechtzetten."

Filip Watteeuw (Groen). Beeld BELGA
Filip Watteeuw (Groen).Beeld BELGA

Voorlopig plan

Het plan, waarbij de stad al in 2016 wordt opgedeeld in zeven sectoren en het verkeer telkens de kleine ring moet gebruiken, moet nu op 23 februari voorlopig worden vastgelegd door de gemeenteraad. In april of mei kan dan een definitieve stemming volgen. Watteeuw beklemtoont dat de vertraging geen financiële of organisatorische gevolgen heeft.

"Of hij daarin slaagt, vraag ik mij sterk af", zegt oppositieleider Siegfried Bracke (N-VA). "Ik ben geen jurist, maar zelfs ik begrijp het mobiliteitsdecreet. Je kunt niet post factum zeggen dat al die vergaderingen met burgers deel uitmaakten van het participatietraject. Dat is een doorzichtige truc van de foor, omdat je eerst formeel moet stellen dat het traject is begonnen. Het zijn fouten die keer op keer worden gemaakt."

Bracke verwijst onder meer naar het project De Krook, waarbij aan het Zuid een nieuwe bibliotheek wordt gebouwd. De werken lagen twee maanden stil omdat de bouwvergunning na een klacht was vernietigd.

"Bracke concentreert zich ook sterk op Gent, ondanks zijn werk als Kamervoorzitter", zegt politicoloog Carl Devos (UGent). "Hij brengt deze fouten luid onder de aandacht, omdat hij wil dat de Gentenaar dit ook weet. Hij rekent erop dat er nog incidenten zullen volgen, om dan het punt te kunnen maken dat deze bestuursploeg niet goed genoeg is. Als hem dat lukt, kan hij bij de volgende verkiezingen in 2018 scoren."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234